Buna ziua ,ma numesc Adriana si întrebarea mea este:
-pot sa plec prin transfer de la locul actual de munca la noul loc de munca si cum se procedeaza,dar daca plec prin demisie si nu vreau sa stau in preaviz mai primesc salariul si lichidarea.Mi s-a luat in fiecare an cate 5 zile de concediu nu mi s-au platit iar programul de munca specificat în contract nu este cel pe care eu îl efectuez la locul de munca,iar pe langa ocupatia specificata în contract eu mai detin si o alta dar nespecificat,iar salariul este de ( 540 lei si muncesc de la 8:30---20:30).Multumesc pt. timpul acordat,astept raspuns si doresc sa tin legatura cu dv. pt.orice întrebare.
Conform prevederilor art. 55 Codul Muncii, exista 3 modalitati de incetare a contractului individual de munca.
"Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a)de drept;
b)ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c)ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege."
Preavizul la demisie este de maxim 20 zile lucratoare daca aveti functie de executie.
In situatia in care nu veti respecta termenul de preaviz, angajatorul poate sa va aplice sanctiuni disciplinare pentru incalcarea ROI.
Art. 81/8 Codul Muncii - Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
1. Transferul nu mai este reglementat de Codul Muncii.
2. Puteti solicita incetarea c.i.m. fie prin demisie cu sau fara preaviz,fie cu acordul partilor.
In cazul unei demisii cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
3. Angajatorul este obligat sa va achite salariul pana la data incetarii c.i.m. Daca lipsiti nemotivat,pe acesta perioada nu se achita salariu.
4. De asemenea, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
5. Nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara poate constitui motiv de a demisiona fara preaviz.
In acest caz, depuneti o cerere prin care notificati angajatorul incetarea raportului de munca prin demisie fara preaviz - art.81 alin.8 C.mun. coroborat cu art.40 alin.2 lit.c C.mun.
Demisie
costin2874
Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)