Lucrez la o firma de aproximativ 1 an si am inceput acolo cu salariul minim pe cartea de munca, in realitate luand in mana mai mult decat dublu. Acum 3 luni am cerut angajatorului sa imi treaca salariul real pe contract. Mi-a zis ca da, dar nu am vazut niciun contract nou si acum 3 saptamani mi-a adus statele de plata pe ultimele 4 luni tot cu salariul initial.
Am sesizat ITM, iar ei au venit in inspectie, in timpul inspectiei mi-a zis unul dintre inspectori ca inclusiv eu sunt pasibil de amenda ca am avut venituri nedeclarate.
Este posibil sa iau amenda dupa ce eu am sesizat?
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
...
Prin urmare, si dvs putet fi pasibil de amenda , avand in vedere textul art.260 alin.1 lit.f C.mun.
ITM-ul nu are nicio legatura cu alte venituri realizate de dvs ... acest lucru intra in competenta ANAF-ului ...
Munca la gri nu este sanctionata de catre ITM ... faptul ca dvs aveti un salariu pe c.i.m. si luati un alt salariu, va poate aduce un dezavantaj si dvs ... complicitatea la savarsirea unor infractiuni prevazute de legislatia in materie este sanctionata .....