avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu neefectuat

stie cineva daca exista limite in privinta platii concediului neefectuat si care sunt acestea?
de exemplu, daca am zile de CO neefectuat din 2011 iar acum plec de la nagajator am dreptul la plata celor zile de CO?
mentionez ca angajatorul are niste reguli, in sensul ca in anul 2012 ni s-a pus in vedere sa ne efectuam CO pe 2011 pana la 31 martie 2012, in caz contrar pierderm zilele de CO pe 2011.
exista vreun temei pt o asemenea practica?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 29 Martie 2013
Pentru anul 2012 ati efectuat concediul de odihna ?
Conform art.146 din Codul muncii ,concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.Efectuarea c.o. in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Daca pentru anul 2011 nu ati efectuat c.o.integral,in acest an nu puteati beneficia de efectuarea acestor zile,ci numai de cele ramase din anul 2012. Pentru plata zilelor ramase din anul 2011,va trebui sa actionati societatea in instanta.
si daca CIM inceteaza acum, in 2013, nu am dreptul si la plata CO neefectuat din 2011? in 2012 am avut CO, insa nici zilele de CO aferente anului 2012 nu au fost efectuate integral.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Zilele de concediu de odihna neefectuate nu pot fi platite decat in situatia incetarii contractului de munca. Potrivit art. 146 alin. (3) din Codul muncii , angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

La alineatul (4) al aceluiasi articol, legiuitorul stabileste conditiile in care este permisa compensarea in bani a concediului de odihna. Astfel, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Potrivit art. 268 cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
.......
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
...

In concluzie, angajatorul poate compensa in bani concediul de odihna neefectuat, in ultimii 3 ani, numai in cazul incetarii contractului individual de munca.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat de doi ani mfrincu mfrincu Buna ziua, lucrez la patron si de 2 ani de zile nu am putut sa imi iau concediu de odihna din cauza obligatiilor de serviciu , exista vreo modalitate prin care ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna brezan brezan Buna ziua Sunt angajat la o societate din 27.02.2012. Nu am efectuat CO, in Contr.Individual de Munca fiind stipulate 21 zile CO. Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna si desfacere contract de munca ramona chisalita ramona chisalita Buna ziua. Incazul in care un salariat este anjajat din 11 mai 2011 si incepand cu data de 16 nov 2011 i s-a desfacut contr de munca la cererea acestuia, cum ... (vezi toată discuția)