avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Condamnat definitiv - lamurire decizie judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Condamnat definitiv - lamurire decizie judecatoreasca

"Solutie: În baza art. 87 alin. 5 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 74 litera a C.p. şi art. 76 alin. 1 litera d şi art. 3201 Cod. procedură penală condamnă pe inculpatul , la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz, împotrivire ori sustragere conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, faptă comisă la data de 20.01.2012. In temeiul art. 81 C.pen. suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o durată de 3 ani, termen de încercare stabilit in condiţiile art. 82 C.p. In baza art. 359 C.p.p. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor prevăzute de art. 83 si 84 C.p. a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. In temeiul art. 71 C.p. interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza finală si lit. b C.p. respectiv, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a hotărârii si pană la executarea în întregime sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Potrivit disp. art. 71 alin. 5 C.p. suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. În baza art. 191 alin. 1 şi art. 349 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata sumei de 750 lei cheltuieli judiciare către stat. Suma de 200 lei ce reprezintă onorariul apărătorului desemnat din oficiu"
Din aceasta decizie reiese ca inculpatul va executa 1 an inchisoare sau 3 ani cu suspendare?Deasemeni permisul de conducere i se suspenda definitiv?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:10, 28 Martie 2013
Este vorba despre o condamnare la pedeapsa de 1 an de inchisoare. nu se executa aceasta perioada, pt ca s-a aplicat beneficiul suspendarii. Termenul de incercare este de 3 ani, adica in aceasta perioada de 3 ani ar fi indicat sa nu se mai savirseasca o alta infractiune> daca se va intimpla acest lucru, consecinta este revocarea beneficiului suspendarii pentru pedeapsa de 1 an, aplicarea unei noi pedepse pt infractiunea noua si....cel mai important...executarea in regim de detentie a pedepsei ce va rezulta din contopire.
Pedeapsa aplicata este de 1 an inchisoare a carei executare a fost suspendata conditionat pe perioada termenului de incercare care este de 3 ani.
Deci termenul de incercare se compune din cuantumul pedepsei aplicate ( 1 an) la care se adauga in interval de timp de 2 ani conform disp.art 82 c.pen- total 3 ani.
Termenul de 3 ani se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Atentie sporita pe perioada termenului de incercare, in sensul de a nu savarsi o noua infractiune in aceasta perioada, pentru ca in sens contrar riscati revocarea beneficiului suspendarii conditionate si aplicarea unei pedepse cu executare in regim privativ de libertate, urmand ca pe langa pedeapsa aplicata pentru noua infractiune sa executati si pedeapsa de 1 an care nu se contopeste , ci se adauga.
Acesta este si motivul pentru care instanta va atrage atentia asupra disp.art 83 c.pen.
Art. 83 c.pen.
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
......................................................................
In privinta permisului de conducere, acesta se va anula si va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare MISAMIHAI MISAMIHAI Solutia pe scurt: Condamnă inculpatul x la o pedeapsă de 8 luni închisoare. În baza art.81 C.p. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei ... (vezi toată discuția)
Detalii sentinta de condamnare pentru art 87 al.1 din oug.195/2002 alecs_busty alecs_busty Solutie: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002., cu aplicarea art.320 indice 1 alin.7 C.p.p. condamnă pe inculpatul P A M la pedeapsa de 8 luni ... (vezi toată discuția)
Solutionare proces batoaga batoaga Buna ziua, In urma procesului care am avut parte, s-a solutionat dupa cum urmeaza: Solutie: În temeiul art. 2151 alin 1 c.p. cu aplicarea art 41 ... (vezi toată discuția)