avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Operare in REVISAL suspendare CIM (art.52 alin.3 din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Operare in REVISAL suspendare CIM (art.52 alin.3 din CM) pentru FOST SALARIAT!

Buna seara!

Va rog foarte mult sa va exprimati opinia in legatura cu o posibila solutie la o problema atat de natura "tehnica" cat si juridica: doresc o solutie legala/tehnica de a modifica/corecta in Revisal, pentru un fost salariat, suspendarea contractului individual de munca in baza articolului 52 alineatul 3 din Codul Muncii (acel "program redus de lucru" de la 5 zile la 4 zile pe saptamana), respectiv "In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare.
Perioada se refera la luna iulie a anului 2012. Salariatei respective i-a incetat CIM-ul in luna ianuarie 2013, pentru indeplinirea conditiilor de pensionare. Ideea este ca a facut sesizare la ITM pe motivul ca acea suspendare de CIM de anul trecut nu este operata/transmisa la ITM. "Miza" sesizarii este doar de natura personala (pentru ca firma sa fie amendata); juridic vorbind, salariat nu a contestat decizia de suspendare a CIM in 30 zile de zile de la comunicare (nici nu avea motive, anul trecut, in iulie, toti salariatii au avut programul redus de lucru).
Problema a fost generata de interpretarea imprudenta a legislatie pe care am facut-o, in raport de posibilitatile tehnice si de "optiuni" in revisal.La acel moment, al emiterii deciziei, societatea nu a avut, anterior aplicarii "somajului tehnic" (cu 75% din salariul de baza) cele 30 de zile lucratoare de "somaj tehnic", aplicand, direct, programul redus de lucru. Nu mai este foarte important cum am gandit, desi dezbaterea ar putea fi interesanta. Practic, am "descompus" in variante logice formularea din Codul Muncii si posibilitatea operarii in Revisal, in mod corespunzator: mi-au iesit 3 posibilitati de suspendari ale CIM pentru motive economice si doar 2 posibilitati de operare in Revisal (tehnic dar si juridic), astfel:

1) Varianta care este foarte clara - art.52 litera c) - acel "somaj tehnic" cu 75%, pana la 30 zile lucratoare;
2) Varianta de "somaj tehnic" cu durata mai mare de 30 de zile lucratoare (FARA CA ANGAJATORUL SA-SI EXERCITE DREPTUL/POSIBILITATEA DE A APLICA PROGRAMUL REDUS DE LUCRU);
3) Varianta in care, dupa 30 de zile lucratoare, angajatorul aplica programul redus de lucru.

Asa am gandit atunci, repet, cel putin "imprudent".

Revin la dorinta de a rezolva problema. Am cateva idei:

- dezarhivez de doua ori fisierul ".rsv" si editez ".xml-ul", operand, manual, aplicarea programului redus de lucru pentru salariata careia i-a incetat CIM-ul (pare cumplit#-o);
- caut pe net un soft de vizualizare/modificare fisier ".rvs" (oare exista?!?) - am gasit doar un soft care vizualizeaza dar nu modifica :sorry:;
- ma duc la ITM, eventual cu deciziile de acum un an, la Oficiul de calcul, sa opereze acoloB-).
Repet, sunt receptiv la orice solutie legala!!!
Va multumes anticipat pentru orice raspuns!
O seara/zi buna, in continuare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:11, 20 August 2014
Nu inteleg cu ce va ajuta modificarea fisierului daca el este trimis la ITM ?
Ma poate ajuta pentru ca se poate considera problema rezolvata in timpul controlului.
:-). Firma are peste 10 ani de activitate, multe controale de la ITM si nu a primit niciodata o amenda. Sper intr-un "avertisment".
Nu am intrebat "la ce va ajuta" , ci "cu ce va ajuta"?
Pai daca dvoastra modificati fisierul .rvs, de fapt nu fiserul, ci datele din Revisal ca sa arate bine la control .. la urmatoarea generare a fisierului .rvs acele date modificate de dvoastra acum, vor ajunge la ITM. Practic trimiteti "urma" la ITM. Sau dupa ce pleaca controlul modificati la loc cum a fost? Nu stiu, nu inteleg prea bine cu ce va ajuta modificarea acelui fisier, caci eu nu ii vad sensul. Fisierul ala .rvs este doar instrumentul cu care se trimit datele la iTM. Nu stiu daca ma intelegeti?

Parerea mea este urmatoarea:
Daca actele scrise sunt intocmite corect, adica deciziile, atunci doar faceti corectie in Revisal in baza art.4 (3) Orice corecţie a erorilor survenite în completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunoştinţă de acestea... si cu asta basta.
Pana la urma ce puteti lua? O amenda sau nu.
Daca modificati datele poate fi interpretata penal.
Cu riscul de a ma repeta, am scris ca astept SOLUTII LEGALE. Nici vorba de a ma "feri" de cei de la ITM, modificarile le fac cu stiinta lor, chiar daca o sa apara inregistrarile si transmiterea facute tardiv; dupa ce fac aceste modificari (stiti, probabil, ca, de fapt, "rsv."-ul dezarhivat devine un ".xml" editabil). Nu se poate pune problema de interpretare in "penal" pentru ca sunt multe aplicatii de salarizare care genereaza fisiere ".XML" care este necesar, ulterior, sa fie validate de REVISAL, transformandu-se in ".XML". Deci, daca modifici manual fisierul XML sau printr-un soft extern de salarii, tot aia e. Evident ca se va putea verifica usor ca datele sunt operate tardiv, dar se poate considera o problema rezolvata in timpul controlului.
Am mai identificat o varianta care mi se pare legala: anulez incetarea CIM, apoi operez suspendarea dupa care, din nou, operez incetarea CIM si retransmit, totul, in aceeasi zi. Revisal-ul nu este izvor de drept juridic. Codul Muncii da, deciziile aplicate da. Legea am respectat-o doar ca nu se regaseste in "tampenia" aia de Revisal o... "nenorocita" de suspendare de 4 zile intr-o luna.Ganditi-va ce inseamna, spre exemplu, sa ai 6 luni de program redus si 1000 de salariati: trebuie sa "accesezi" Revisal-ul/salariatii doar pentru asta de 4*1000*6= 24.000 de operatii !! Si pentru ce?! Aceasta suspendare nu este nici macar o modificare permanenta de CIM iar pentru pensie se tine cont de stagiul lunar de cotizare existent la Casele judetene /Casa National de pensii.
NU POT FACE CORECTIE pentru ca CIM-ul a incetat; nu ai la ce sa faci "corectie"; corectia o poti face doar daca exista o suspendare deja operata dar cu date eronate.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
RobinHood, utilizator
@robin, am verificat acum in Revisal, merge facut asa:
- Anularea incetarii c.i.m.
- Suspendare (alea 4 zile)
- Incetarea suspendarii
- Incetarea c.i.m. .. de altfel operatiuni identificate si de dvoastra.

Dpmdv este o scarpinatura mare, prea mare, avand in vedere faptul ca HG500 nici macar nu sanctioneaza clar neoperarea suspendarii de la art.3 (h), .. poate fi sanctiune doar interpretata cf. art.9 (1) e) completarea registrului cu date eronate sau incomplete;

Eu m-asi baza pe actele scrise, pe decizii si gata si pe statele de plata daca sunt intocmite corect aia este baza.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Operare si transmitere revisal alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Ma confrunt cu urmatoarea problema; Un salariat caruia i-a incetat cim-ul in luna octombrie pe 30, Acesta a fost operat in revisal cu acord parti in data de ... (vezi toată discuția)
Revisal - probleme de functionare si de completare Cornel  Vasile Cornel Vasile Vin cu rugamintea la toti cei care folosesc acest program sa posteze in acest topic probleme legate de functionarea versiunii noi a Revisal-ului , precum si ... (vezi toată discuția)
Revisal modificat 16.08.2011 Irmuresan Irmuresan Imi spune si mie cineva, va rog, cum se genereaza fisierul xml in noua forma de revisal? (vezi toată discuția)