Buna seara!
Va rog foarte mult sa va exprimati opinia in legatura cu o posibila solutie la o problema atat de natura "tehnica" cat si juridica: doresc o solutie legala/tehnica de a modifica/corecta in Revisal, pentru un fost salariat, suspendarea contractului individual de munca in baza articolului 52 alineatul 3 din Codul Muncii (acel "program redus de lucru" de la 5 zile la 4 zile pe saptamana), respectiv "In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare.
Perioada se refera la luna iulie a anului 2012. Salariatei respective i-a incetat CIM-ul in luna ianuarie 2013, pentru indeplinirea conditiilor de pensionare. Ideea este ca a facut sesizare la ITM pe motivul ca acea suspendare de CIM de anul trecut nu este operata/transmisa la ITM. "Miza" sesizarii este doar de natura personala (pentru ca firma sa fie amendata); juridic vorbind, salariat nu a contestat decizia de suspendare a CIM in 30 zile de zile de la comunicare (nici nu avea motive, anul trecut, in iulie, toti salariatii au avut programul redus de lucru).
Problema a fost generata de interpretarea imprudenta a legislatie pe care am facut-o, in raport de posibilitatile tehnice si de "optiuni" in revisal.La acel moment, al emiterii deciziei, societatea nu a avut, anterior aplicarii "somajului tehnic" (cu 75% din salariul de baza) cele 30 de zile lucratoare de "somaj tehnic", aplicand, direct, programul redus de lucru. Nu mai este foarte important cum am gandit, desi dezbaterea ar putea fi interesanta. Practic, am "descompus" in variante logice formularea din Codul Muncii si posibilitatea operarii in Revisal, in mod corespunzator: mi-au iesit 3 posibilitati de suspendari ale CIM pentru motive economice si doar 2 posibilitati de operare in Revisal (tehnic dar si juridic), astfel:
1) Varianta care este foarte clara - art.52 litera c) - acel "somaj tehnic" cu 75%, pana la 30 zile lucratoare;
2) Varianta de "somaj tehnic" cu durata mai mare de 30 de zile lucratoare (FARA CA ANGAJATORUL SA-SI EXERCITE DREPTUL/POSIBILITATEA DE A APLICA PROGRAMUL REDUS DE LUCRU);
3) Varianta in care, dupa 30 de zile lucratoare, angajatorul aplica programul redus de lucru.
Asa am gandit atunci, repet, cel putin "imprudent".
Revin la dorinta de a rezolva problema. Am cateva idei:
- dezarhivez de doua ori fisierul ".rsv" si editez ".xml-ul", operand, manual, aplicarea programului redus de lucru pentru salariata careia i-a incetat CIM-ul (pare cumplit#-o);
- caut pe net un soft de vizualizare/modificare fisier ".rvs" (oare exista?!?) - am gasit doar un soft care vizualizeaza dar nu modifica :sorry:;
- ma duc la ITM, eventual cu deciziile de acum un an, la Oficiul de calcul, sa opereze acoloB-).
Repet, sunt receptiv la orice solutie legala!!!
Va multumes anticipat pentru orice raspuns!
O seara/zi buna, in continuare.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
13:11, 20 August 2014