avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Licenta de transport valabila din 5.03.2013
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Licenta de transport valabila din 5.03.2013

Buna ziua,
Pentru o masina de transport marfa de 2500kg al carui proprietar este o persoana fizica este necesara aceasta licenta?
Masina este folosita pentru aprovizionarea propriului magazin(societate cu raspundere limitata -S.R.L.)
Cel mai recent răspuns: udibu , utilizator 05:39, 22 Februarie 2014
Licenta obligatorie pentru 2,4 – 3,5 tone

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 11/2013, pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere s-a introdus obligativitatea licentierii intreprinderilor pentru a putea efectua transport cu vehicule rutiere a caror masa totala maxima autorizata este cuprinsa intre 2,4 tone si 3,5 tone, care efectueaza transport rutier national de marfa.



Totodata, obligatia licentierii revine si intreprinderilor care doresc sa efectueze transport rutier national contra cost de persoane cu autovehicule avand 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto, destinate prin constructie si echipate pentru transportul de persoane.



Aceeasi obligatie de licentiere revine si intreprinderilor care doresc a efectua transport rutier national contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate.



Urmeaza ca modalitatea de licentiere pentru transporturile mentionate mai sus sa fie stabilita prin norme metodologice.



Remarcam faptul ca ”licentierea” se aplica doar in cazul transporturilor nationale, deci, in cazul transporturilor internationale nu este necesara licentierea. Este nefireasca aceasta licentiere atata timp cat la nivelul Uniunii Europene nu prea exista o astfel de reglementare.



Textul complet al OUG nr. 11/2013 poate fi consultat pe pagina juridica in cadrul sectiunii de legislatie utila.

DUMNEAVOASTRA NU AVETI NEVOIE DE LICENTA CACI NU DESFASURATI "TRANSPORT CONTRA COST" dar intodeauna soferul trebuie sa aiba la el acte ca marfa este a firmei caci domnii de la ISCTR au niste amenzi de plingem toti si ei merg pe sistemul "dam amenda luam banii si daca pierdem in instanta...... tot am folosit banii"
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
ilmir1, utilizator
Licenta de transport rutier in interes propriu se elibereaza operatorilor de transport rutier care efectueaza in interes propriu transport rutier de marfuri sau de persoane, cu autovehicule detinute in proprietate su cu orice alt titlu, care au masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sau capacitate de peste 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto.....
Acste este un extras din textul Art. 6 alin. (2) din Ordinul 1842/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de autorizare si efectuare a transporturilor rutiere si a activitatii conexe acestora
Din textul OUG 11/2013 se stipuleaza obligativitatea obtinerii licentei de transport doar in cazul in care transportul de marfuri sau persoane se face contra cost.
Dupã articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11 ind.1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11 ind.1. - (1) Pentru a efectua transport rutier national contra cost de mãrfuri cu vehicule rutiere a cãror masã maximã autorizatã, inclusiv cea a remorcii/semiremorcii, este cuprinsã între 2,4 tone si 3,5 tone, întreprinderile trebuie sã fie autorizate de cãtre autoritatea competentã.
(2) Pentru a efectua transport rutier national contra cost de persoane cu autovehicule având 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducãtorului auto, destinate prin constructie si echipate pentru transportul de persoane, întreprinderile trebuie sã fie autorizate de cãtre autoritatea competentã.
(3) Pentru a efectua transport rutier national contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, întreprinderile trebuie sã fie autorizate de cãtre autoritatea competentã.
(4) Modalitatea de autorizare, precum si conditiile care trebuie îndeplinite pentru autorizarea transporturilor prevãzute la alin. (1) - (3) se stabilesc de cãtre autoritatea competentã prin norme."
Exact ce ii spuneam domnului . Totodata averstismentul cu actele marfii este dat din experienta mea de ceva ani in transporturi. Inca in 11 ani nu am vazut asa o vanatoare de trabsportatori si niste amenzi asa mari date pe chestii minore ca in ultimul timp. Prezenta reglementare creeaza cadrul legal ca fostul ARR sa poata opri si masinile sun 3.5 t caci nu au de unde stii "domnii" inspectori cine face transport in interes propriu si cine contra cost
sotia este autorizata ca pfa in activitatea de comert ,eu detin pe numele meu o autoutilitara de 3,5 to si am facut un contract de comodat pt autoutilitara cu sotia [pfa] .Intrebarea este daca trebuie licente sa pot transporta marfa care este facturata pe numele pfa si daca da ce acte implica toata aceasta tampenie ?....Multumesc

Alte discuții în legătură

Transport marfa! tuddyann tuddyann Salut!Detin o masina de 3,5 t.Vreau sa car marfa(legume) varului meu la piata! ce acte sunt necesare pentru a transporta corect fara a avea probleme cu ... (vezi toată discuția)
Licenta de transport geopop3 geopop3 OUG 11/2013.............., nu inteleg!!! daca eu persoana fizica, detin o autoutilitara cu masa sub 3,5 tone, sunt obligat sa detin licenta de transport?? Nu ... (vezi toată discuția)
Licenþã pentru autoutilitare sub 3,5t, atestat soferi - legalitate mmna mmna buna ziua societatea noastra detine cinci autoutilitare sub 3,5t doua sunt in leasing iar trei sunt proprietate si facem transport in cont propriu.din luna mai ... (vezi toată discuția)