Ma numesc Ioana si in curand voi fi mamica. Va explic pe scurt situatia mea:
ultima indemnizatie de somaj este din luna mai 2011, de atunci nu am mai inregistrat venituri. De asemenea, sunt persoana fizica autorizata (mi-am platit asigurarea de sanatate, lunar, la zi) dar nu am inregistrat venituri din aceasta activitate in ultimii doi ani.
Deoarece am fost ajutata cu raspunsuri prompte de fiecare daca cand am apelat la acest forum, continui prin a va adresa cateva intrebari.
1. Trusoul copilului mai este valabil ? Sunt din orasul Galati, am inteles ca sunt hotarari locale care valideaza/invalideaza incasarea trusoului.
2. Avand in vedere situatia mea de mai sus, pot beneficia de indemnizatie lunara minima (600 RON) crestere copil pentru 12/24 luni?
1. Cred ca vi se poate aplica urmatoarea precizare din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.
Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
2. - Trusoul pentru nou-nascuti nu se mai acorda din vara lui 2010.
- Daca este vreo hotarare pe plan local trebuie sa intrebati la Primaria respectiva.
Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
In acelasi context, si daca decid sa beneficiez de indemnizatia de 600 RON lunar, activitatea pe care ipotetic o pot desfasura pe PFA (traducere si interpretariat) se sisteaza pe perioada indemnizatiei. Trebuie sa suspend activitatea sau se subintelege ?
Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?
Solutie: În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.