avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare concediere

cum pot si unde sa contest concedierea care mi s-a facut? La firma la care lucrez sunt 2 angajati:un inginer si o secretara. Eu, inginerul, sunt dat afara deoarece patronul spune ca la firma de consultanta si proiectare nu mai are nevoie de inginer. Nu se desfiinteaza firma daca el desfiinteaza singuul post de inginer? Spune ca e in criza financiara si are nevoie doar de secretara pentru functionarea firmei. Ciudat!...Mie mi-a dat doar o foaie ca se desfiinteaza postul meu.
Vreau sa stiu cum trebuie sa actionez in aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 24 Februarie 2009
Daca considerati ca ati fost concediat abuziv va puteti adresa instantei de judecata (Tribunal - fiind vorba de un litigiu de munca) si contestati decizia de concediere.
trebuie mai intai sa-mi gasesc un avocat. Nu? Apoi merg la tribunal pentru contestatie. Nu stiu cum se procedeaza in astfel de situatie.
Ma ajuta faptul ca am copii dupa anumite acte ce mi s-au dat inainte de concediere si anume: un act prin care inceta cim cu acordul partilor si o emisie a mea de pe data de 15 martie 2009. Acestea au fost facute de angajator. daca nu am vrut sa le semnez, mi-a zis ca ma concediaza. Actul pe care mi l-a dat pe 23 februrie, dar in care se spune ca de pe 20 februarie incepe perioada de preaviz arata asa:


"Ca urmare a deciziei administratorului, nr.1/19.02.2009, s-a hotarat desfiintarea locului de munca pentru care ati fost angajat, precum si inceperea periodei de preaviz cu data de 20.02.2009, Mentionam ca pe durata perioadei de preaviz nu este necesara prezenta dumneavoastra la locul de munca fara a se prejudicia in vreun fel drepturile dumneavoastra salariale.

Avand in vedere aceste conditii, este necesar ca dumneavoastra sa predati cheia de la locul de munca, precum si telefonul mobil, Nokia 6120 insotit de toate accesoriile aferente telefonului."

Nu este scrisa durata preavizului, de ce se desfiinteaza locul meu de munca, nu e invocata nici un fel de lege, nici faptul ca se dau salarii compensatorii. Ce fac cu aceasta foie?
Poate este mai bine sa faceti o cerere angajatorului in care sa solicitati acordarea salariului compensator, conform art 78 alin 1 din CCMUNN (nu stiu care este domeniul de activitate al firmei, este posibil sa fie CCM la nivel de ramura si sa se acorde mai multe salarii compensatorii).
De asemenea sa solicitati compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat si adeverinta necesara pentru depunerea actelor spre a beneficia de somaj (daca ati muncit minim 12 luni din ultimele 24 de luni).
Si daca angajatorul va refuza aceste drepturi , va adresati instantei de judecata.

Intradevar, trebuia scris pe notificarea (decizia) respectiva si termenul de preaviz. acesta este de 20 de zile lucratoare in cazul concedierii.
Eu lucrez la o firma de consultanta si proiectare in domeniul constructiilor. Nu stiu cate salarii compensatorii se ofera. Tbrebuie trecuta in cerere valoarea neta sau bruta a salariului. Pe perioada preavizului beneficiez de salariul si de bonusurile care sunt scrise in cim? Angajatorul mi-a spus ca imi taie bonusurile in aceasta perioada.
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi - art.78 alin.1 din CCMN.
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Pe perioada preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa arate o concediere? Marius Nou Marius Nou Am primit azi copia dupa concedierea mea. Va transcriu textul: \"Ca urmare a deciziei administratorului, nr.1/19.02.2009, s-a hotarat desfiintarea locului de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din codul muncii antoheionel antoheionel Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu ... (vezi toată discuția)