Lucrez la o societate care este in insolventa de peste 5 ani . In aceasta perioada am acumulat 17 luni de salarii restante. S-au facut sesizari la ITM dar fara nici un rezultat. Colegii care au plecat au dat firma in judecata, au cistigat dar nimeni nu si-a recuperat banii. In insolventa
s-a facut productie. s-au vindut la fier vechi utilaj e dar noi, angajatii acumulam restante, luind cam la 3 luni o plata.
Pai daca societatea dvoastra este in insolventa de 5 ani, asta inseamna ca este in reorganizare, caci daca era in faliment inchidea de mult. Practic se incearca salvarea ei, a societatii. Daca se reuseste sau nu, ramane de vazut.
Nu exista o entitate superioara sau divina care sa va plateasca salariile. Daca reuseste reorganizarea bine, daca nu ... cine sa plateasca? Spuneti si dvoastra? Statul? Nu, nu se baga. Este tragic pentru oameni, dar asa este. De acum, fiecare este pe cont propriu.
In plus, legea insolventei protejeaza mai mult debitorul (falitul) decat creditorii (intre care si salariatii, cu munca prestata de ei), asta-i legea.
Dar sa stiti ca daca societatea intra in faliment, atunci salariatii sunt primii indreptatiti sa isi recupereze salariile (din "resturile" firmei), insa daca nu sunt bani deloc, nimeni nu primeste nimic.
Nu are sens sa va faceti sperante desarte. Nu exista "cum e drept", exista doar "cum e legal".
Conform art. 95 din legea nr. 85 / 2006 planul de reorganizare nu va putea depăşi 3 ani, socotiţi de la data confirmării lui.
Dacă există un plan de reorganizare în cuprinsul lui trebuie să fie înscrisă modalitatea de plată a salariilor restante. Mai mult de atât împotriva unei societăţi aflate în insolvenţă nu se mai pot emite sentinţe judecătoreşti de obligare la plată deoarece astfel de acţiuni se suspendă de drept - art. 36 din aceeaşi lege.
Ceva este eronat în postarea dumneavoastră.
Verificaţi la administratorul judiciar şi întrebaţi-l de plata salariile restante.