avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara si recunoasterea paternitatii dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara si recunoasterea paternitatii dupa 12 ani

Buna ziua,am o fetita de 12 ani pe care tatal ei nu a vrut sa o vada niciodata si implicit nici nu a contribuit la cresterea ei. Eu m-am casatorit si sotul a vrut sa aibe si fata un tata pe certificat si este el trecut.Acum as vrea sa se implice si adevaratul tata in cresterea si educarea ei cum as putea proceda tinand cont ca si copilul stie de adevaratul ei tata si doreste sa il cunoasca.Oare este mai bine sa astept pana face 18 ani si sa isi ceara singura drepturile?Va multumesc din suflet anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
mikydenisa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura Vilsan , Mediator 18:33, 30 Martie 2013
Buna ziua!
In conditiile in care actualul sot figureaza pe certificatul de nastere al minorei ca fiind tatal acesteia, legea nu permite ca tatal biologic sa fie obligat la o contributie in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului.
In prezent, legisaltia in vigoare in ceea ce priveste dreptul familiei da posibilitatea copilului, in tot cursul vietii acestuia, sa promoveze o actiune in justitie prin care sa se stabileasca paternitatea.
In conditiile in care minora deja cunoaste adevarul, consider ca este in interesul acesteia, sa fie promovata o astfel de cerere, iar adevaratul tata sa se implice conform legii in cresterea si educarea acesteia.
Intai lasati-o sa-l cunoasca si daca mai vrea apoi, puteti sa contestati in instanta recunoasterea, apoi sa cereti stabilirea paternitatii fata de tatal biologic.
Va asigur ca pentru un copil pe care tatal nu a dorit sa-l cunoasca timp de 12 ani nu e o mare fericire momentul intalnirii.

Cum fetita are 12 ani, pentru actiunea in stabilirea paternitatii se aplica prevederile vechiului Cod al Familiei. Nu mai puteti deschide actiunea in numele dumneavoastra (aveati termen 1 an de la nasterea copilului), insa o puteti deschide in numele ei, in acest caz fiind imprescriptibila (adica se poate deschide oricand). Sau o poate deschide ea la 18 ani.

Hotararea judecatoreasca prin care se stabileste paternitatea din afara casatoriei dobandeste efecte absolute la data ramanerii definitive si se considera ca de la conceptie copilul este al tatalui.

Ca urmare a stabilirii paternitatii, copilul va avea aceeasi situatie legala fata de tatal biologic si fata de rudele acestuia ca si un copil din casatorie, producand efecte cu privire la nume, locuinta, succesiune, obligatie de intretinere, exercitarea drepturilor parintesti.

Cu alte cuvinte, odata ce paternitatea va fi stabilita, tatal va avea dreptul sa intenteze proces pentru a-si exercita autoritatea parinteasca (ii veti cere acordul pentru o serie de lucruri care privesc copilul) sau pentru a primi drepturi de vizita, dreptul de a o lua in vacanta, etc. Calitatea de tata nu aduce doar obligatii (ce va intereseaza pe dumneavoastra), ci si drepturi. Copilul nu va mai fi mostenitor al parintilor actualmente trecuti in certificatul de nastere, ci doar al dumneavostra si al tatalui biologic. Deci in cazul nefericit al decesului sotului actual, partea sa de mostenire se va imparti intre dumneavostra (ca sot supravietuitor) si rudele sotului (copii naturali daca are sau parinti, frati, etc.).

Daca sunteti convinsa ca doriti "tot pachetul", puteti introduce actiunea in numele copilului. Dar ganditi-va bine daca merita cu adevarat si daca este in beneficiul copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
1. Copilul fiind minor puteti porni dvs. actiunea in numele sau pentru stabilirea paternitatii in justitie.
Actiunea se poate introduce si de minor daca a implinit varsta de 14 ani,pe tot restul vietii sale,pentru ca dreptul la actiune este imprescriptibil.
Odata introdusa actiunea,nu se mai poate renunta la ea,intrucat actiunea de stabilire a paternitatii apartine copilului si urmareste stabilirea starii civile a acestuia,iar aceasta nu poate face obiectul vreunei tranzactii!
2. Intrucat copilul,are ca tata pe sotul dvs.,este necesar insa, sa promovati mai intai o actiune in tagada paternitatii si ulterior sa intentati si o actiune in stabilirea paternitatii!
Actiunea in tagada paternitatii putea fi pornita de dvs.,sau sotul dvs.,in 3 ani de la data nasterii copilului,termenul legal fiind depasit,doar copilul va mai putea formula aceasta actiune dupa implinirea varstei de 14 ani.
Pentru admiterea actiunii in tagada paternitatii,simpla dvs. marturisire nu va fi suficienta,aveti nevoie si de probe care sa ateste ca acea persoana este tatal copilului-adica sa faceti dovada relatiilor intime cu pretinsul tata.(ceea ce este uneori destul de greu de facut in mod direct...).
In acest sens sunt admise prezumtiile si efecutarea obligatorie a expertizelor medico-legale.
3. De asemenea,trebuie sa luati in considerare si efectele pe care le are stabilirea paternitatii fata de prezumtivul tata,in sensul in care hotararea judecatoreasca are efect declarativ,adica si pentru trecut, pana la conceptia copilului.
-are efect asupra numelui copilului,domiciliu,drepturile parintesti,obligatia de intretinere
-copilul dvs.va deveni ruda cu copiii tatalui dovedit prin paternitatea stabilita in justitie
-copiii devin descendentii dvs.cat si ai tatalui respectiv,deci vor avea dreptul la mostenire
V-am explicat in mare care sunt pasii si efectele actiunii pe care doriti sa o realizati,pentru a decide in cunostinta de cauza!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate si stabilire paternitate alina soare alina soare Am un copil de 5 ani cu un alt barbat decat sotul legal.. Desi locuiesc cu tatal copilului, nu am divortat ,am ramas cu sotul legal in relatii de prietenie. ... (vezi toată discuția)