avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere personala pentru tichete de masa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere personala pentru tichete de masa

Buna ziua,
Situatie: Angajatul beneficiaza de Salariul brut 1000 lei si tichete masa 198 lei.
Cat este deducerea personala de baza? La ce se aplica? La 1000 sau 1198 lei?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:49, 29 August 2013
Atentie!
Incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010, tichetele de masa sunt incluse in veniturile salariale si sunt impozabile, valoarea acestora intrand in baza de calcul a deducerii personale. Aceste venituri raman in continuare scutite de plata contributiilor sociale, conform art. IV din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 58/2010, coroborat cu art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Sursa: finantevalcea.ro
Baza de calcul pentru deducerea personala este venitul brut din salarii realizat lunar. Vezi art. 57 din Codul fiscal, pct.106 din Norme, care defineste VBL "Venitul brut lunar din salarii reprezintă totalitatea veniturilor realizate într-o lună conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoană fizică, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate". In concluzie tichetele de masa intra in baza de calcul a deducerii personale. In cazul dvs deducerea se calculeaza la suma de 1198 si este de 230, daca salariatul nu are in intretinere alte persoane, respectiv de 320 lei daca are in intretinere una persoana si asa mai departe functie de numarul de persoane aflate in intretinere.
Nahh ... exact ce spuneam, alta imperfectiune a sistemului legislativ fiscal :

gabrielaconta a scris:
In cazul dvs deducerea se calculeaza la suma de 1198 ...


trutanmarian a scris:
In cazul mentionat,deducerea personala se aplica la 1000 lei.



Aprecierea mea este tot 1198 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul venit lunar bambi.2010 bambi.2010 va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza un bonus lunar acordat de angajator si de asemenea deducerea personala, intrucat am 2 copii in intretinere, si in ce mod ... (vezi toată discuția)
Deducere personala adinamaria48 adinamaria48 Bună ziua am o întrebare deducerea personala se calculează la venit brut adică la salariul minim pe economie.... Am o persoana în întreținere... Un ... (vezi toată discuția)
Salariul brut fisa fiscala mai mare decat salariul brut din fluturas g3ograful g3ograful Buna ziua, Am facut o comparatie intre fisa fiscala cu veniturile din 2011 si fluturasii din acel an. Am observat ca in oricare luna, venitul brut din fisa ... (vezi toată discuția)