avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratii false si martori mincinosi - procedura ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratii false si martori mincinosi - procedura plangere

Buna seara! Am si eu o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv, este vorba de martori care au mintit in instanta si pot face dovada. Care sunt pasii care trebuiesc facuti,cum se procedeaza in asemenea cazuri pt ca doresc sa fie trasi la raspundere! Si cea de a2a problema ar fi declaratiile false date pe propria raspundere la politie,deasemeni pot proba cu dovezi si martori faptul ca respectiva persoana a declarat fals cu buna stiinta. Cum trebuie sa procedez pt ca aceste persoane sa fie trase la raspundere,, Va multumesc anticipat pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Alinadop , utilizator 02:04, 24 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Marturia mincinoasa se pedepseste doar daca a produs efecte, adica instanta a luat de bune cele declarate si a pronuntat o hotarare in consecinta.

In instanta veti avea posibilitatea sa combateti cu probe cele sustinute de acestia si sa solicitati instantei sa inlature ca mincinoase aceste declaratii.

Puteti depune la politie si o plangere pt fals in declaratii, insa va trebui sa fiti atent sa fie o plangere intemeiata pt a nu avea dvs probleme ulterior.
Marturia mincinoasa este prevazuta de art.260 Cod penal si este aplicata faptei martorului care face afirmatii mincinoase,ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat.
De asemenea puteti lua in considerare ca incercarea de a determina o persoana prin constrangere sau corupere sa dea declaratii mincinoase,este infractiune,prevazuta la art.261 Cod Penal.
Tinand cont de cele aratate mai sus,puteti inainta o plangere penala,la care puteti atasa si dovezile pe care le detineti,parchetului de pe langa judecatorie.
Dovezile ar fi chiar martorii care pot confirma contrariul declaratiilor. Ce pot face in acest caz
dar daca un martor a mintit atat demult ca nici nu a fost crezut? poate fi pedepsit? el in speta adagandu-mi un prejudiciu de imagine
Pentru prejudiciu de imagine aveti la dispozitie o actiune civila in pretentii.

Marturia mincinoasa pentru a exista ca si infractiune trebuie sa fie crezuta si, in consecinta, pronuntata o hotarare in baza acestei marturii. Daca acea marturie nu a fost luata in considerare nu aveti sanse in penal cu plangerea pentru marturie mincinoasa, doar actiune in civil.

Alte discuții în legătură

Plangere penala in 10 randuri luciananuta luciananuta :( Buna ziua. Din pacate nu am studii juridice si din nefericire a trebuit sa-mi reprezint parintii (printr-o procura generala judiciara) mai bine de 2 ani in ... (vezi toată discuția)
Declaratie calomnioasa,sperjur hristo hristo Buna ziua, In anul 2003,luna mai, am fost cercetat in urma unei plangeri a unei minore de 13 ani pt. infractiunea de viol calificat si relatii sexuale cu o ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa - martor in eroare uwritetherules uwritetherules Am fost reclamant intr-un proces civil, iar sentinta mi-a fost nefavorabila. Aceasta s-a bazat pe inscrisuri si pe declaratiile a trei martori. Ca atare, eu ... (vezi toată discuția)