avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara- debitorul lucreaza in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara- debitorul lucreaza in strainatate

buna seara.am si eu o prb legata de pensia alimentara si drepturile unui minor.am trait in concubinaj cu tatal minorului din 2005.el a plecat in strainatate la munca si nu mai vrea sa auda de noi.nici bani pt necesarul copilului nu ne trimite,noi acum locim in apartamentul in care am investit amandoi bani,dar care e pe numele lui si vrea sa ne scoata afara si nici pensia alim nu vrea sa o plateasca.daca inaintez proces ce pensie alimentara va plati daca el lucreaza in germania ca persoana fizica autorizata fiind inregistrat acolo?
Cel mai recent răspuns: ionalex , utilizator 01:52, 8 Aprilie 2013
Pensia alimentara se calculeaza dupa venitul realizat de catre parat.
Buna seara!
Fiecare dintre parinti este obligat sa contribuie la intretinerea minorului si sa se implice in cresterea si educarea acestuia.
Cu privire la pensia alimentara, aceasta este de 1/4 din veniturile realizate de parinte pentru un singur copil.
In situatia in care nu puteti face dovada veniturilor obtinute de tatal minorului, pensia alimentara se va raporta la cuantumul venitului minim pe economie.
Conform Codului Civil ( art. 529), tatalui ii poate reveni o obligatie de intretinere a minorului de pana la un sfert din venitul net. Posibil sa aveti unele dificultati sa probati venitul pe care el il castiga in Germania.

In situatia pe care o descrieti, ati putea sa va ganditi si la o alternativa: obligatia de intretinere se poate acorda si in natura. Cum el are un apartament, iar copilul are nevoie de o locuinta, ar putea sa se achite de obligatia de intretinere prin echivalentul gazduirii copilului si a mamei. Scenariul ar putea fi realist, in perspectiva in care e posibil sa nu va trimita regulat banii la care va fi obligat de instanta sa ii plateasca, dar prin acordarea gazduirii ca plata in natura a inretinerii minorului, macar aveti o certitudine. In lipsa locuintei, veti fi pusi in situatia in care sa platiti si chirie, si intretinerea copilului.

Mai jos aveti textul din Codul Civil la care fac referire:
"ART. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile."
Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.

Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.

Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.

Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulaa in fata instantei de judecata).




Succes.


Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua, ?
dar daca el nu se prezinta la proces?el refuz sa vina in tara din cauza asta?

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara de la tatal stabilit in austria adella14 adella14 Carei instante sa ma adresez pentru stabilirea pensiei alimentare pentru crestere si intretinere minor daca tatal este stabilit in Austria, in raport cu ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara Didi_l Didi_l Buna ziua,ma numesc Daria si am urmatoarea intrebare.Eu sunt cetatean a Republicii Moldova,avand dubla cetatanie si cea romana,si am un copil cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara cand tata munceste cu acte in afara tarii Elenapusa Elenapusa Cum se poate cere marirea pensiei alimentare pentru un copil, in contextul in care tatal declara in Ro ca nu muceste si ca nu are serviciu, dar el de fapt ... (vezi toată discuția)