Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 25 % din acest venit.
In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala si statul unde acesta locuieste in mod obisnuit.
Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala.
Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.
De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.
Comisia rogatorie internationala in materie civila sau comerciala este actul prin care o autoritate judiciara dintr-un stat mandateaza o autoritate judiciara din alt stat sa indeplineasca, in locul si in numele sau, un act judiciar intr-un caz determinat.
La cererea partilor sau din oficiu, autoritatile judiciare romane pot sa solicite efectuarea unei comisii rogatorii in strainatate.( procedura este derulata in fata instantei de judecata).
Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.
Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, Ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.
Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).
În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.
Succes.