ENGFULL a scris:
o hotarare arbitrala pronuntata in romania trebuie apostilata pentru a fi pusa in executare in italia ?
În cazul în care sentinţele arbitrale nu se execută de bună voie, ele se aduc la îndeplinire prin executare silită, fie în statul unde a avut loc pronunţarea, fie, uneori, pe teritoriul altui stat. Sentinţa arbitrală pronunţată într-un stat şi invocată într-altul, devine în acesta din urmă sentinţă arbitrală străină.
Cadru juridic convenţional:
- Convenţia pentru recunoaşterea şi executarea sentinţelor arbitrale străine, New York, 10 iunie 1958, la care România a aderat prin Decretul nr. 186/1961.
- Conventia europeană de arbitraj comercial international, incheiata la Geneva, la 21 aprilie 1961, ratificată prin Decretul nr. 281/1963
- În domeniul recunoaşterii şi executării sentinţelor arbitrale sunt aplicabile şi prevederile convenţiei/tratatului bilateral încheiate de România cu Italia.
Transmiterea cererilor de recunoaştere şi executare se efectuează:
- fie în baza Convenţiei Naţiunilor Unite de la New York din 1958, fie în baza Convenţiei europene de arbitraj comercial international, incheiata la Geneva, la 21 aprilie 1961
- fie în baza convenţiei/tratatului bilateral (în funcţie de opţiunea statului – parte), dar cu respectarea întocmai a procedurii prevăzute de convenţia/tratatul respectiv.