avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... apostila
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

apostila

o hotarare arbitrala pronuntata in romania trebuie apostilata pentru a fi pusa in executare in italia ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:04, 24 Februarie 2009
Orice hotarare judecatoreasca care poate fi folosita in Italia trebuie tradusa in limba italiana, legalizata si apostilata, insa, in ceea ce priveste punerea in executare a acesteia ( in cazul dvs. recuperarea unor sume de bani) va trebui sa contactati un avocat de acolo, in vederea lamuririi tuturor aspectelor legale ale solutionarii cazului dvs. si a incheierii unui contract ferm cu acel AVOCAT in vederea recuperarii efective a debitului datorat de debitorul italian.
ENGFULL a scris:

o hotarare arbitrala pronuntata in romania trebuie apostilata pentru a fi pusa in executare in italia ?


În cazul în care sentinţele arbitrale nu se execută de bună voie, ele se aduc la îndeplinire prin executare silită, fie în statul unde a avut loc pronunţarea, fie, uneori, pe teritoriul altui stat. Sentinţa arbitrală pronunţată într-un stat şi invocată într-altul, devine în acesta din urmă sentinţă arbitrală străină.
Cadru juridic convenţional:
- Convenţia pentru recunoaşterea şi executarea sentinţelor arbitrale străine, New York, 10 iunie 1958, la care România a aderat prin Decretul nr. 186/1961.
- Conventia europeană de arbitraj comercial international, incheiata la Geneva, la 21 aprilie 1961, ratificată prin Decretul nr. 281/1963
- În domeniul recunoaşterii şi executării sentinţelor arbitrale sunt aplicabile şi prevederile convenţiei/tratatului bilateral încheiate de România cu Italia.
Transmiterea cererilor de recunoaştere şi executare se efectuează:
- fie în baza Convenţiei Naţiunilor Unite de la New York din 1958, fie în baza Convenţiei europene de arbitraj comercial international, incheiata la Geneva, la 21 aprilie 1961
- fie în baza convenţiei/tratatului bilateral (în funcţie de opţiunea statului – parte), dar cu respectarea întocmai a procedurii prevăzute de convenţia/tratatul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea silita a unei hotarari arbitrale , pronuntata in romania , in alt stat ue ENGFULL ENGFULL am o hotarare pronuntata de curtea de arbitraj comercial international , prin care o firma din italia , este obligata sa-mi plateasca o suma considerabila ... (vezi toată discuția)
Anulare procura consulat pentru vanzare apartament pfmv pfmv In septembrie 1994 am facut o procura la consulatul roman din Belgia impreuna cu sotia mea, cetatean strain, pentru vanzarea unui apartament in Bucuresti catre ... (vezi toată discuția)
Recunoastere hotarare judecatoareasca romana in canada cassy cassy buna seara ! care sunt pasii care trebuie urmati pentru ca o hotarare de divort pronuntata in romania sa fie recunoscuta in canada ? respectiv cum poate fi ... (vezi toată discuția)