Locuiesc la etajul 10 si ma confrunt cu diverse probleme. Cea mai recenta e ca asociatia de proprietari a propus efectuarea unui bypass la caloriferele celor de la ultimul etaj. Am fost informati ca daca refuzam acest lucru suntem obligati sa tinem caloriferele tot timpul deschise, asta in conditiile in care noi avem repartitoare si platim mai mult decat restul pentru a avea o temperatura "decenta" in apartament. Este legala cerinta asociatiei? Poate cineva sa-mi spuna ce drepturi si obligatii au o persoana care locuieste la ultimul etaj? Multumesc.
Dispozitiile L nr 230/2007 si a normei acesteia de aplicare HG nr 1588/2007 nu prevad drepturi si obligatii diferite pentru proprietari-conditionat de nivelul unde detin proprietatea
Chiar nu s-a mai confruntat nimeni cu o astfel de problema? Trebuie sa accept un bypass la calorifer, ma poate obliga cineva sa tin caloriferele deschise pe banii mei?
Vi s-a explicat de ce ati fi obligat sa acceptati acest bypass si ce inseamna el?
Eu presupun ca vecinul de dedesuptul dv. reclama faptul ca el plateste caldura pe tevi, dar, din cauza faptului ca dv. nu deschideti caloriferul pe acea coloana, lui nu i se incalzeste returul tevilor. Si ca atunci el plateste pe jumatate degeaba acea caldura a coloanei respective.
Altfel nu vad de ce vi s-ar cere asta, dar nu sunteti obligat nici sa acceptati bypassul, nici sa tineti caloriferele deschise. Nu exista in legislatie asemenea obligatii.
Mergeti la furnizorul de agent termic si reclamati aceasta situatie. Vedeti ce spun si ei.
Eu, fara a fi specialist in sisteme de incalozire a blocurilor, inteleg ca o buna circulatia a agentului termic se face numai daca la ultimul etaj sunt caloriferele deschise. Si pare normal pentru ca asa a fost conceputa instalatia.
Acum, avand repartitoare, cei de la ultimul etaj, pentru a plati mai putin, pentru ca nu au copii mici, pentru ca lipsesc de acasa...., inchid caloriferele sau le lasa deschise foarte puti.
In aceste conditii nu se asigura circulatia agentului termic pentru toata instalatia, pentru toti vecinii asa cum se asigura atunci cand nu erau repartitoare instalate si caloriferele de la ultimul etaj erau deschise permanent.
Pentru a da posibilitatea celor de la ultimul etaj sa-si dozeze cantitatea de caldura, sa valorifice functia pentru care au fost instalate repartitoarele, s-a propus solutia tehnica de a realiza acel "baipas", ce asigura practic circulatia continua a agentului termic in intreaga instalatie.
Asadar, daca am inteles bine aceasta este o solutie tehnica si nu impusa administrativ, legislativ s.a.m.d. Daca cei afectati gasesc alta solutie tehnica cred ca o pot discuta si pune in aplicare.
Poate este un disconfort realizarea acestui "baipas" pentru cei de la ultimul etaj dar nu poti sa fii impotriva lasand pe ceilalti vecini fara posibilitatea de a se incalzi normal.
Nu e vorba ca nu se incalzesc normal, ci ca pe returul tevilor nu ajunge lichid cald pentru ca cel de deasupra nu trage din tur spre caloriferul sau si apoi acest lichid sa se duca pe retur in jos.
Asta e toata chestiunea. In rest, cel de la penultimul etaj isi poate trage lichid spre caloriferul propriu nestingherit si la parametri normali.
Banuiesc ca acesta ar putea fi motivul. Dar poate ne spune utilizatorul mai multe...