avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mijloacele de probã - pertinenþã, concludenþã. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mijloacele de probã - pertinenþã, concludenþã. Înregistrarea ºedinþei de judecatã

Daca inregistrarile audio nu sunt acceptate, consider ca se incalca dreptul la aparare. Presupunand ca adversarul minte permanent, denatureaza realitatea si falsifica situatii, desfasurarea unor intamplari, cum poti dovedi? Cu martori? Ne putem bizui pe corectitudinea lor? Sunt dornici oamenii sa vina sa depuna marturie? Daca acesta minte ca ai spus contrariul a ceea ce ai spus, si aceasta te dezavantajeaza? Are cineva dreptul sa te priveze de posibilitatea de a restabili adevarul?
Poate fi considerata proba cu inregistrarea mai putin corecta, concludenta decat minciunile unei persoane interesate sa nu piarda (sa castige), a unor martori care pot fi invatati si cointeresati, daca se coroboreaza si cu alte probe si declaratii?
Este cazul ca instantele sa nu se puna de-a curmezisul. Sa nu ne folosim de tehnologia momentului nu este o proba de inapoiere? Experienta imi dovedeste ca am dreptate. Chiar am cerut admiterea acestei probe; pentru ca nu s-a auzit, am cerut in scris, dar in intampinare s-a scris ca partea adversa a cerut...ce sa mai zic?! Doar ca este cusuta cu ata alba.
Cel mai recent răspuns: courvoisier , utilizator 23:23, 10 Aprilie 2013
Art. 250 şi urm. din Noul Cod de procedură civilă prevede faptul că dovada unui fapt sau act juridic se poate face prin înscrisuri, martori, mărturisiri, prezumţii, prin expertiză, prin mijloace materiale de probă, prin cercetarea la faţa locului sau prin orice alte mijloace. Probele se propun prin crerea introductivă de acţiune in cazul reclamantului sau prin intampinare în cazul pârâtului. Probele pot fi depuse oral şi la primul termen al înfăţişării. Probele trebuie să fie pertinente, concludente şi să ducă la soluţionarea procesului. Persoanele care nu respectă termenul de depunere a probelor vor fi decăzute de a mai propune probe, Dacă probele nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea tuturor aspectelor supuse judecăţii instanţa la cererea uneia sau a ambelor părţi sau din oficiu poate admite sau propune administrarea de noi probe.
Art. 265 şi urm. NCPC se pot admisa inscrisuri indiferent de suportul ei material ori de modalitatea ei de stocare şi conservare. Înscrisurile pe suport informatic şi electronic este admis ca probă.
Multumesc! Informare completa. Intrebare suplimentara: vor tine instantele pasul cu tehnologia nou introdusa (in civil) sau, fiinca legea permite, vor respinge. Putem insista pentru a se admite proba? Dar inregistrarea sedintelor? (nu experimentala ci efectiva). Esentiala; ca sa nu mai fie neconcordante intre ce scrie grefierul si ce contine hotararea.
În privinţa înregistrării şedinţelor de judecată, art. II din OUG nr. 23/2012 dispune următoarele:
ART. II - Termenul prevăzut la art. III din titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, de la care se aplică dispoziţiile art. 13 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la înregistrarea şedinţelor de judecată, se prorogă până la data de 1 iulie 2013.

Prin urmare, deocamdată nu puteţi solicita înregistrarea şedinţelor de judecată.
Foarte clar, in privinta inregistrarii sedintelor, ma intereseaza si acest aspect, DAR! Pot sa inregistrez cu mijloace proprii dialogul meu cu instanta? Cred ca ar trebui sa nu se interzica, deoarece notele grefierului sunt facute dupa metode primitive- nici macar stenografi nu sunt grefierii!
DAR in privinta inregistrarilor inafara instantei, am inteles.
Puteți face înregistrări în sala de ședință numai cu aprobarea președintelui completului de judecată. Cererea prin care solicitați aprobarea înregistrării se adresează biroului de informare şi relaţii publice din cadrul instanţei. Prevederea legală care reglementează aceasta este art. 104, alin. (7) și alin. (7^1) din Hotărârea CSM nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, prevedere pe care o puteţi citi mai jos.
Art. 104
..............................
(7) Fotografierea şi înregistrarea audiovideo în sala de şedinţă se fac numai cu aprobarea preşedintelui completului. Cererile se adresează în prealabil biroului de informare şi relaţii publice din cadrul instanţei, cu indicarea cauzei pentru care se solicită fotografierea sau înregistrarea. Pentru desfăşurarea normală a procedurilor, instanţa poate acorda permisiunea doar unui număr limitat de solicitanţi, în ordinea formulării cererilor.
(7^1) Este interzisă difuzarea fotografiilor, a înregistrărilor sau a imaginilor captate fără acordul preşedintelui completului de judecată. În cazul încălcării acestei interdicţii, va fi sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Alte discuții în legătură

Copie audio inregistrare sedinte judecata cosdep cosdep Buna ziua. Va rog, vreau sa fac cerere pentru eliberarea unei copii a inregistrarii audio a sedintei publice - se elibereaza asemenea copii? care este ... (vezi toată discuția)
Cum conving judecatorul de camera preliminara?? aidu aidu Am facut plangere impotriva ordonantei de clasare, art. 340 CPP. Cum il conving pe judecatorul de camera preliminara sa admita plangerea si sa oblige ... (vezi toată discuția)
Nelamurire inregistrare sedinte de judecata carybella2014 carybella2014 Buna ziua, Avand in vedere urmatoare: Legea 304/2004 Art. 12 ªedinţele de judecată sunt publice, în afară de cazurile prevăzute de lege. ... (vezi toată discuția)