avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna - poate tatal sa ia copilul fara un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna - poate tatal sa ia copilul fara un program de vizita stabilit?

Buna ziua,

Am obtinut in urma unui proces de incredintare minor custodia comuna cu tatal copilului, acesta fiindu-mi incredintat mie. Nu am stabilit un program de vizita. Copilul este momentan la ai mei parinti, care locuiesc in alt oras si ma ajuta cu cresterea copilului, urmand ca in toamna sa o iau eu pentru a o da la gradinita.
Tatal copilului nu se intelege cu ai mei, s-au iscat adesea certuri intre ei, asa ca nu merge sa vada copilul deloc. Si vrea sa ia copilul pentru o luna. Anul trecut, a luat fortat copilul, practic l-a rapit de la ai mei (si in urma acestui act al lui am initiat procesul de incredintare minor, cu ordonanta prezidentiala inainte pentru recuperarea imediata, fiind copil mic si fiind luat dintr-un mediu si introdus fortat in altul). Eu nu sunt de acord sa ia el copilul pentru o luna din nou, mai ales ca anul trecut a trebuit sa urmeze o terapie dupa ce am adus-o acasa, pentru ca s-a stresat foarte mult si a inceput sa se balbaie.
Intrebarea mea este: poate tatal sa mearga sa ia copilul fortat acum, chiar daca avem custodie comuna, dar nu avem un program de vizita stabilit? Poate sa il ia chiar daca copilul nu vrea sa plece? Cum s-ar incadra aceasta actiune din punct de vedere juridic? Se considera rapire, sau daca este custodie comuna, gestul acesta este considerat "indreptatit"? Va rog sa imi raspundeti pentru a sti cum sa procedez. M-a amenintat ca va actiona astfel, fie ca vreau, fie ca nu vreau.
Copilul cu forta nu are voie sa il ia!!!

Depuneti plangere la politie, sesizati Autoritatea Tutelara si, sa aveti si martori prezenti la momentul in care tatal incerca sa ia copilul cu forta impotriva vointei acestuia.

Tatal trebuie sa solicite instantei un program de vizitare.

Custodia comuna nu implica si programul de vizitare al minorului.

Poate fi acuzat de rapire atat timp cat nu are stabilit program de vizitare si mai ales pentru faptul ca minorul se opune si nu vrea sa mearga la tata.
Nu poate sa ia copilul fortat pentru ca va comite infractiunea de viol de domiciliu daca intra fara drept in curtea parintilor.
In rest, tatal are dreptul de a lua copilul dar nu impotriva vointei acestuia.

Sunt instante care apreciaza ca parintii au drepturi egale si nu este necesar un program de vizita deoarece programul de vizita ingradeste dreptul parintelui.

Daca ia copilul cu forta puteti pune in executare hotararea judecatoreasca.
Adica sa veniti cu un executor judecatoresc sa lauti copilul de la tata.
Altceva in mod concret nu puteti face.
Motto: Dragostea este ceva care se poate distribui fara sa se imparta.

Groaznic. Citind ce ati scris m-am cutremurat. Ati auzit de "principiul California sau regula californiana?" Nu? Pacat. Este un fel de test destinat stabilirii parintelui rezident - parintele la care locuieste copilul minor - in functie de raspunsul la intrebarea: "Care dintre cei doi parinti este mai dispus sa respecte drepturile celuilalt parinte?"
Felicitari! Tocmai ati picat testul. Nu trebuie sa va faceti insa probleme pentru ca si coana mare Romania a picat testul acesta in mod constant in ultimii 70 de ani si, dupa cum se vede, e bine merci ceea ce nu se poate spune si despre copiii care plang sufera si se balbaie pentru ca nu pot sa-si traiasca viata normal si trebuie sa-si vada mamele si tatii luptand stupid si inuman pentru a apara dreptul natural de a-si vedea copiii oricat de des doresc.
Aveti noroc! Doar statul roman impreuna cu celelalte 2-3 tari din Africa ecuatoriala unde antropofagia nu este inca ilegala mai permit inca parintilor sa se bata folosind copiii pe post de maciuci.
X-(
Program de vizita? D-voastra aveti un program de vizita stabilit de instanta? Nu? De ce, nu? Aveti mai multe drepturi decat celalalt parinte?
Scrieti ca copilul nu vrea sa plece cu parintele sau. Cati ani are? D-voastra si parintii d-voastra incercati sa-l faceti sa mearga la celalalt parinte :weg: dar el nu vrea sau ... nu vreau sa mai scriu mai departe.
...
Legal. Cat drept aveti d-voastra sa petreceti cu copilul atat are si celalalt parinte. Cat drept aveti d-voastra sa-i limitati dreptul de a veghea la cresterea copilului sau, atat are si el. Punct.
@Car3men
Tatal trebuie sa solicite instantei un program de vizitare.
Custodia comuna nu implica si programul de vizitare al minorului.


X-(
E vorba despre copii si de relatiile acestora cu parintii. V-ati gandit serios la concecinte atunci cand ati raspuns?
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Si eu ma cutremur cand citesc ce scrieti, stimate domn avocat.
Vorbiti de drepturile parintilor.
Eu am citit ca in problemele cu minorii, primeaza interesul major al minorilor.
E drept ca acum, este un trend de a asigura drepturile parintilor, mai putin obligatiile- vezi pensia alimentara si respectarea acelui program de vizita solicitat prin zeci de procese-iar balbaiala sau urmele bataii cu furtunul trebuie sa le consideram "premii" acordate copiilor nostri. :O
Vedeti dvs., Osho are niste idei nemaipomenite, prin care parintii biologici nu ar mai fi nevoiti sa "lupte" pentru drepturile lor: Conceperea si cresterea copiilor in "comune", unde sunt multi tati si multe mame si copiii cresc la gramada.
Este evident ca ar trebui sa primeze interesul copilului.

Tocmai de aceea spuneam mai sus, ca atat timp cat copilul refuza sa mearga cu celalalt parinte, trebuie sa i se respecte acest drept.

Luat cu forta de la celalat parinte si, apoi tinut cu forta, nu este o atitudine normala nici din partea adultului-parinte care l-a luat asa!

Este evident ca minorul a avut un soc, atat timp cat dupa ce l-a adus inapoi a avut nevoie de consiliere psihologica.

Conform legii nr. 272/2004 care in art. 14 se prevede ca:

(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament... "

Deci, e vorba de un drept al copilului si nu o obligatie a acestuia!

In ce priveste "legaturile de atasament" , cred ca nu putem interpreta ca atat timp cat copilul refuza sa se duca la celalalt parinte, inseamna ca are legaturi de atasament cu acesta!!!


Raman la parerea mea ca: "custodia comuna" este total diferita de "programul de vizitare minor"!

De altfel, in opinia mea termenul de "custodie" cu referire la o persoana, mi se pare anormal.

In viziunea mea, pot detine in custodie numai obiecte, nu persoane!!!

Alte discuții în legătură

Plasament minor ronaldo83 ronaldo83 Se da urmarorul caz:Un minor de 13 ani al carui parinti sunt divortati mama avand custodia unica si tatal program de vizita.Poate mama sa deschida proces de ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului Mihaela457 Mihaela457 Buna ziua, Eu sunt in divort cu sotul meu. Avem o fetita in varsta de 16 ani, care vrea sa ramana cu tatal ei, dar el nu a depus niciun act pentru custodia ... (vezi toată discuția)
Copilul din concubinaj ramonab ramonab Tatal lui nu a vrut de la inceput copilul,m a parasit cand eram gravida,m am descurcat singura,nu mi a dat absolut nimic(am si martori ca l am crescut ... (vezi toată discuția)