1. Sunt o persoana fara CM si fara asigurari la zi deoaece de cand am ramas insarcinata {am 25 sapt} am crezut k statul ma ia in evidenta direct fara sa mai depun acte la CASMB. Ce drepturi banesti primesc de la stat in situatia data?
2. Ce acte imi trebuie pentru asigurari CASMB ... stiti ce se intampla? pana la biroul de informatii se baga bodyguardul si da el informatii si nu mai inteleg nimic ,,,, Ajutati-ma si pe mine va rog ...
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
2. Din Ordinul CNAS 617/2007:
Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...
3. - Casa de Asigurari de Sanatate nu are de unde sa stie ca dvs. sunteti gravida.
- Asadar mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu documentele specificate mai sus si vi se va elibera adeverinta de asigurat (nu mai stati de vorba cu paznicul ci mergeti la ghiseul de eliberare adeverinte de asigurat).
4. Pe toata perioada de sarcina si lauzie veti putea beneficia gratis de serviciile medicale.
5. - Dupa nastere veti beneficia de alocatie de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie cu actul de identitate al dvs. si cu certificatul de nastere a copilului.
Plata sanatate
madalina111
Buna ziua.Va deranjez cu o intrebare.Sunt insarcinata si in acest moment nu am un loc de munca.Nu pot trece nici pe asigurarea de sanatate a sotului ,deoarece ... (vezi toată discuția)