avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Adeverinta ANAF/contract leasing
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Adeverinta ANAF/contract leasing

Buna ziua,

Am o nelamurire si doresc sa stiu punctual, cu articole de lege cum pot rezolva o situatie.
Am incheiat la inceput de martie un contract de leasing desfasurat in perioada 2008 - 2013 pentru un autoturism a carei taxa de inmatriculare apare pe o factura de la leasing catre firma utilizator. In momentul de fata detin factura leasingului cu taxa de prima inmatriculare si op-ul de plata a acestei facturi catre firma de leasing.

La finalizarea contractului am dorit sa facem inmatricularea direct pe pf (sarind practic firma - utilizator a autovehiculului). Ma rog, nu s-a putut, asa ca am mers pas cu pas prin firma utilizatoare catre persoana fizica actual proprietar.

Pentru inmatriculare avem nevoie de acea adeverinta ANAF conform careia taxa nu a fost restituita. Am lasat o cerere, nu aveau normele de aplicare... taraganari la maxim. Am inteles ca normele au aparut vineri insa acum vor refacerea cererii cu anexarea la dosar a chitantei de plata a taxei.

Intrebare - ce valoare are factura si chitanta intre firma-utilizator si firma de leasing (obiectul facturii find taxa de prima inmatriculare). Sunt suficiente acestea? Presupun ca firma de leasing ar trebui sa elibereze o copie a acestei chitante, insa taraganeaza lucrurile desi am facut presiuni telefonice.

- exista vreun temei in baza caruia sa le solicit aceasta copie a chitantei (acum sincer nu mai stiu daca a fost achitata de firma-utilizator sau de firma de leasing direct la finante, dar presupun ca de ei, din banii nostri)? Exista un termen legal in care sunt obligati sa o puna la dispozitie?

- pe parcursul contractului de leasing firma de leasing putea face demersuri pentru a recupera taxa fara instiintarea firmei-utilizator?

- in cazul in care firma de leasing a recuperat intre timp taxa (platita cu tva-ula ferent de catre noi conform facturii lor), ce putem face noi, cei care am achitat factura taxei catre firma de leasing?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristiana_h , utilizator 18:58, 4 Aprilie 2013
Ca sa va pun la curent in caz ca mai sunt si altii interesati...
- firma de leasing a eliberat copia in scurt timp
- NU, firmele de leasing nu pot recupera taxa cu de la sine putere, dau insa imputernicire utilizatorilor care solicita acest lucru.

Am fost cu copia la ANAF si am rezolvat fix NIMIC.

Asteapta confirmarea de la trezorerie ca s-a incasat contravaloarea acelei chitante (in cazul meu un OP din 2008). Sau, pentru cei cu nervii tari (dar care nu au firme de leasing implicate) iti sugereaza sa mergi singur la Trezorieria la care ai achitat taxa si sa ceri adeverinta cum ca lor le-au intrat sumele respective. Abia dupa ce ANAF are acea adeverinta o da pe asta.

Eu aici m-am impiedicat din nou, ca nu pot face solicitari in numele firmei de leasing... si sa le pretind sa faca ei asta e un vis frumos....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timbru mediu beberyn beberyn BUNA ZIUA. Am cumparat de curand un logan an 2007 si incerc sa il inmatriculez dar intampin numai probleme din partea ANAF. Astazi am fost sa scot certificat ... (vezi toată discuția)
Taxa poluare recuperata de societatea de leasing. costi755 costi755 Va salut ! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie de fapt : Am incheiat un contract de leasing cu o firma de leasing in 2008 pentru un ... (vezi toată discuția)
Chitanta taxa auto Bazu2u Bazu2u Buna ziua, Am cumparat o masina inscrisa in RO.Prima inmatriculare a fost in 07.2007;masina luata in leasing de noua de proprietar, dupa expirarea ... (vezi toată discuția)