avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mutare cruce accident rutier
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mutare cruce accident rutier

Buna seara,

Ma confrunt cu o problema destul de delicata. Am achizitionat acum 3 ani un teren pe care vreau sa construiesc o livada, gard, etc. In fata terenului este, din 1995, o cruce pentru o victima a unui accident rutier (nu este pe teren, este chiar in fata, inainte de santul de langa strada).
Am incercat sa discut cu rudele decedatului sa mute crucea, intrucat urmeaza sa construiesc poarta si podul de intrare in curte, moment in care au amenintat ca ma vor da in judecata. Pe de o parte sustin ca au achizitionat 2 metri din domeniul public pentru a aseza crucea acolo, pe de alta pentru profanare.
Exista vreun temei legal pentru afirmatiile dumnealor?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mediator_Constantinescu , utilizator 23:02, 3 Aprilie 2013
Cele mai multe terenuri se intind de la drumul public la vecinul "din spate", cu obligatia de a lasa o anumita adancime libera ( de multe ori 3 m) pentru amenajarile ce tin de drumul public ( santuri, trotuar, drum propriu-zis etc.). De cele mai multe ori, asadar, aceasta zona aparent publica poate apartine, de fapt, proprietarului terenului. Exceptie cazurile cand s-a facut exproprierea terenului de cater autoritatile locale.

Este usor sa verificati situatia, cerand documentele justificative, in care se specifica eventual si amplasarea cadrastrala, si va veti convinge mult mai precis asupra drepturilor pe care le au constructorii monumentului in acel loc.

Daca chiar au dreptate integral, ati putea sa le propuneti sa faceti impreuna translatarea monumentului, posibil si cu contributia/cheltuiala dvs. Desi... nu ar mai respecta amplasamentul stabilit initial - daca acesta a fost precizat expres in vreun document.

Pana nu lamuriti toate detaliile, evitati sa afectati monumentul Daca chiar este construit cu acte in regula, exista riscul sa fie intrunite conditiile art. 319 din Codul Penal, ref. la profanarea de monumente.

Situatia se poate preta si pentru rezolvare prin mediere, daca intampinati dificultati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie cnair nejustificata Robert Hall Robert Hall Buna seara! Intenționez să achiziționez un teren pe un drum privat unde sunt case construite deja. Acest teren se afla la 170 m distanta de autostrada, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie expirata veronica rad veronica rad :( Am un teren in proprietate cu toate actele de proprietate autentificate, (inscris in CF, cu drum de servitute de 4m latime in coproprietate si cu o ... (vezi toată discuția)
Actualizare ordonanta 43/1997 privind regimul drumurilor ramona1986 ramona1986 Poate cineva sa-mi trimita OG 43/1997 priving regimul drumurilor actualizata la zi? Am inteles ca s-au modificat distantele fata de axul drumului la care se ... (vezi toată discuția)