Ma confrunt cu o problema destul de delicata. Am achizitionat acum 3 ani un teren pe care vreau sa construiesc o livada, gard, etc. In fata terenului este, din 1995, o cruce pentru o victima a unui accident rutier (nu este pe teren, este chiar in fata, inainte de santul de langa strada).
Am incercat sa discut cu rudele decedatului sa mute crucea, intrucat urmeaza sa construiesc poarta si podul de intrare in curte, moment in care au amenintat ca ma vor da in judecata. Pe de o parte sustin ca au achizitionat 2 metri din domeniul public pentru a aseza crucea acolo, pe de alta pentru profanare.
Exista vreun temei legal pentru afirmatiile dumnealor?
Cele mai multe terenuri se intind de la drumul public la vecinul "din spate", cu obligatia de a lasa o anumita adancime libera ( de multe ori 3 m) pentru amenajarile ce tin de drumul public ( santuri, trotuar, drum propriu-zis etc.). De cele mai multe ori, asadar, aceasta zona aparent publica poate apartine, de fapt, proprietarului terenului. Exceptie cazurile cand s-a facut exproprierea terenului de cater autoritatile locale.
Este usor sa verificati situatia, cerand documentele justificative, in care se specifica eventual si amplasarea cadrastrala, si va veti convinge mult mai precis asupra drepturilor pe care le au constructorii monumentului in acel loc.
Daca chiar au dreptate integral, ati putea sa le propuneti sa faceti impreuna translatarea monumentului, posibil si cu contributia/cheltuiala dvs. Desi... nu ar mai respecta amplasamentul stabilit initial - daca acesta a fost precizat expres in vreun document.
Pana nu lamuriti toate detaliile, evitati sa afectati monumentul Daca chiar este construit cu acte in regula, exista riscul sa fie intrunite conditiile art. 319 din Codul Penal, ref. la profanarea de monumente.
Situatia se poate preta si pentru rezolvare prin mediere, daca intampinati dificultati.