Sun aplicabile prev.art. 2.532 pct.7 din NCC in situatia declansarii procedurii medierii prin incheierea unui contract de premediere inainte de promovarea actiunii in instanta, (partea solicitanta dorind medierea si nu doar informarea privind avantajele medierii!) cat si prev.art. 2.534 NCC?
Imi poate explica cineva mai concret cum opereaza aceste prev., in situatia declansarii procedurii medierii asa cum am aratat mai sus?
Multumesc.
Conform art.62 din Legea 192/2006 actualizata,pentru desfasurarea procedurii de mediere,cauza civila este suspendata la cererea partilor in conditiile art.242 alin.1 din NCPC.
In cazul in care, in cursul cercetarii procesului,intervine invoiala partilor,judecatorul se va pronunta asupra cauzei prin hotarare-art.243 NCPC.
Exista si posibilitatea suspendarii voluntare a procesului, prevazuta la art. 411 NCPC, caz in care judecatorul va suspenda judecata daca amandoua partile o cer si judecata se reia prin cererea de redeschidere facuta de una dintre parti.
Conform art.49,Legea 192/2006,termenul de prescriptie a dreptului la actiune pentru litigiul supus medierii ,se suspenda incepand cu data semnarii contractului de mediere,pana la inchiderea procedurii de mediere,dar nu mai mult de 3 luni de la semnarea contractului.
De asemenea,partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea o hotarare care sa consfinteasca tranzactia lor-art.439-440 NCPC.
Sunt de asemenea incidente si cele 2 articole mentionate de dvs.in mesaj,care sustin cele precizate mai sus.
Va mai precizez ca procedura de mediere incepe doar din momentul semnarii contractului de mediere.
Contractul de premediere,este o procedura prealabila incheierii ctr.de mediere si nu este inclusa in etapele pe care le presupune medierea propriu-zisa,pe cale de consecinta,inainte de introducerea cererii de chemare in judecata,partile pot incerca solutionarea litigiului prin mediere.
1. In raspunsul dvs. din prima parte va referiti la o procedura de judecata deja declansata, ori intrebarea mea viza o procedura de mediere declansata inainte de introducerea cererii de chemare in judecata.
2.Potrivit L:192/2006 modificata, Cap.5, sectiunea 1, procedura prealabila incheierii contractului de mediere face parte din etapele procedurii medierii, lucru lesne de inteles dupa dispunerea lor in textul de lege.
Haideti sa va explic de ce nu este asa cum sustineti,desi,textul legal,dupa dispunerea sa in lege,ar fi de natura sa indreptateasca punctul dvs.de vedere:
a.contractul de premediere are ca obiect diligentele necesare invitarii celeilalte parti,in vederea informarii si apoi acceptarii medierii. Prin aceasta informare se urmareste constientizarea partilor de existenta alternativei extrajudiciare,amiabile si confidentiale a medierii,drept urmare,acesta nu poate fi incheiat pentru alte considerente.
b. procedura de mediere propriu-zisa incepe doar DUPA ce partile au acceptat-o si au semnat contractul de mediere.
c.procedura de mediere este complexa si presupune utilizarea unor tehnici si metode specifice si care are la randul sau anumite etape procedurale specifice, pe care mediatorul le cunoaste si aplica.
d.in procedura prealabila,mediatorul elibereaza Certificat de informare-cand au fost informate toate partile implicare in litigiu,sau PV,in caz contrar ; in procedura de mediere,la inchiderea acesteia ,se incheie Acord de mediere.
e.In preambul am facut referire la faza in care procesul este deja dedus judecatii in considerarea articolelor pe care le-ati invocat,acestea facand referire la prescriptia care se suspenda daca a curs(faza de judecata) sau nu va incepe sa curga(cauza nu e inca dedusa judecatii) si am punctat si cu alte prevederi legale,din ratiunea de a lamuri institutia suspendarii procesului civil dedus judecatii,in cazul declansarii medierii.
In concluzie,daca partile urmeaza procedura medierii inainte de declansarea procesului civil,sunt obligate sa prezinte acordul de mediere la notar sau instanta-daca obiectul dedus medierii prevede transfer de drepturi reale,partaje,cauze succesorale-pentru autentificare, respectiv incuviintare-si nu sunt scutite de taxa de timbru.
Per a contrario,in celelalte cazuri, doar daca doresc pot sa-l prezinte la notarul public sau instanta de judecata si sunt scutite de plata taxei de timbru.
Mai sunt multe aspecte de dezbatut in acesta materie, dar ma opresc aici,intrucat exced interesului dvs.
O zi buna!
Doamna, procedura medierii, asa cum este ea stabilia in Cap. 5 din lege, are mai multe sectiuni, respectiv 5, prin care legiuitorul ne explica frumos ce cuprinde aceasta procedura respectiv procedura prealabila, contractul de mediere, desfasurarea medierii, inchiderea proc. de mediere si medierea in cazul unui litiu aflat pe rolul instantellor de judecata.
Da, este adevarat ca desfasurarea sedintelor de medierii propriuzise (si nicidecum procedura medierii cum gresit v-ati exprimat), poate avea loc doar dupa incheierea contractului dar asta nu inseamna ca legiuitorul a dorit ca procedura pregatitoare sa nu faca parte din procedura de mediere.
Este ca si cum ati spune ca etapele referitoare la ”Judecata” - prevazuta in Cap.III din vechiul cpc - se desfasoara doar in ceea ce priveste sectiunea IV pana la sectiunea VI ...iar sectiunile I si III nu fac parte din acest capitol fiindca infatisarea , dezbaterea, administrarea dovezilor, dovada cu martori, etc...nu au legatura cu...judecata!
Doamna, procedura medierii INCLUDE sedintele de mediere, deci nu e nicio greseala de exprimare,sunt mediator,stiu ce vorbesc si am proprietatea cuvintelor,insa,desi nu interpretam la fel legea, va respect dreptul la opinie.
SI intrucat profesia de mediator ma obliga,voi inceta in acest moment continuarea contradictorie a acestei conversatii,care s-a indepartat nepermis de mult de la subiect.
Numai bine!