avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intentarea unui proces de calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intentarea unui proces de calomnie

imi poate spune cineva in ce conditii se poate intenta un proces de calomnie impotriva unei persoane sau unde pot sa citesc
va rog trimiteti p aleccik@yahoo.com

MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: dorians , utilizator 12:42, 20 Aprilie 2009
In codul penal sunt prevazute conditiile in care se poate intenta un proces pentru calomnie - art. 206 cp.
Art. 206 Cod Penal reglementeaza infractiunea de calomnie in sensul urmator:
1. Afirmarea sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu amenda de la 250 la 13000 lei (RON).
2. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
3. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
DANRACHE a scris:

Art. 206 Cod Penal reglementeaza infractiunea de calomnie in sensul urmator:
1. Afirmarea sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu amenda de la 250 la 13000 lei (RON).
2. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
3. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca este posibil as dori unele precizari :
a.Exista un termen dupa care actiunea poate fi respinsa ca tardiva?
b.Daca afirmarea sau imputarea faptelor au fost facute in scris, prin documente semnate si stampilate
de reprezentantul unei persoane juridice, in cadrul unui proces civil, fara a fi fost dovedite ,
aceste inscrisuri sunt considerate suficiente ca proba in procesul penal?
c.Se platesc taxe de timbru?
d.Este mai avantajos un proces civil?
Multumesc foarte mult
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2009
valeriu5, utilizator
Textele se completaza cu o decizie a ICCJ pe care nu o am la-ndemana

1. da doua luni (parca)
2. Personal nu cred.
3. NU, in procesul penal nu se platesc taxe de timbru pt actiunile civile
4. Platiti taxa de timbru. Puteti sa tineti seama si de faptul ca instantele sunt specializate (in principiu)

DAca puteti sa dovediti o vatamare (de orice fel) se poate deschide proces civil
Multumesc.pentru precizari.
Sa inteleg ca o persoana poate afirma orice, chiar si in scris si in fata unei
instante, fara a suferi nicio consecinta.
Nu pot sa dovedesc vreo vatamare, pentru ca acea instanta nu a luat in
considerare afirmatiille scrise, dar neprobate de respectiva persoana.
Deduc ca nu voi face decat sa ma enervez mai mult , asa ca e mai bine sa
ma las pagubas.

Alte discuții în legătură

Reclamantul care isi fondeaza cererea de chemare in judecata exclusiv pe minciuni,poate fi tras la raspundere in vreun fel? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Fosta sotie si-a fondat cererea de chemare a mea in judecata pentru reincredintarea minorului,exclusiv pe minciuni.Acest lucru poate fi admis in afara de ... (vezi toată discuția)
Care este amenda maxima pentru calomnie iosif.kramar iosif.kramar Tot scriu eu de ceva timp aici si tot incerc sa inteleg care este amenda maxima pentru calomnie? Pana la urma se pare ca aici se vor opri fostul meu angajator ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia iriss01 iriss01 Buna ziua. Va rog sa ma informati daca insulta si calomnia sunt sanctionate de noul cod penal si in ce fel. Va multumesc. (vezi toată discuția)