avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... trebuie sa restitui indemnizatia crestere copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

trebuie sa restitui indemnizatia crestere copil fiindca aveam contract de mandat cu o firma de asigurari

buna ziua. am nevoie de niste indrumari si sfaturi va rog.
in august 2010 am nascut un baietel , iar din octombrie 2010 -august 2012 am beneficiat de indemnizatie pentru crestere copil pana la varsta de doi ani. tot in anul 2012 , mai exact in luna martie am incheiat un contract de colaborare cu o firma de asigurari de la noi in ideea de a mai castiga niste bani in plus. m-am interesat dinainte la ei daca cumva imi vor afecta indemnizatia cu ceva , iar ei mi-au zis ca nu fiindca nu este un contract de munca propriu-zis ci numai un contract de colaborare , ca nu este inregistrat nicaieri ca sa imi poata afecta indemnizatia. am incheiat contractul cu ei pe o perioada de 1 de zile insa activitate si venituri nu am avut decat primele patru luni.
astazi , am fost sunata de la prestatii sociale , cum ca la ei a ajuns un document cum ca in perioada cu indemnizatie am avut si alte venituri si prin urmare este necesara restituirea indemnizatiei.
este normal asa ceva? stie cineva cum trebuie sa procedez?
am inteles ca trebuie sa merg la trezorerie pentru a cere eliberarea unei fise fiscale din care sa reiasa cate luni si venituri financiare am avut din urma contractului cu respevctiva firma de asigurari si in in functie de acea fisa fiscala va trebui sa returnez banii.
intrebarea mea este : va trebui sa returnez indemnizatia doar pentru acele 4 luni cat am avut venituri de pe urma asigurarilor sau pentru un an de zile cat am avut contract cu ei?
este corect si legal sa ma puna sa restitui acesti bani?
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: alina_mirela00 , utilizator 15:44, 28 Ianuarie 2014
1. Legea spune ca daca pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC aveti venituri profesionale (din prestarea unei activitati) impozabile se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.

2. Dvs. ati cumulat indemnziatia pentru CCC cu venituri profesionale si trebuie sa restituiti indemnizatia pe perioada de cumul.

3. Daca de la AJPIS vi s-a cerut dovada de la Fisc cu lunile in care ati avut acest cumul s-ar putea sa restituiti indemnizatia numai pe lunile respective.
Multumesc pentru raspuns dar sa inteleg ca totusi exista posibilitatea sa ma puna sa platesc pentru lunile martie-august 2012.....o sa merg sa iau fisa fiscala si sa vedem cum se rezolva situatia.sunt dispusa sa platesc pt ca in primul rand nu sunt o persoana rau-platnica , nu am facut lucrul asta ca sa imi bat joc de stat sau sa incerc sa fac eu anumite manevre pentru a pacali statul ci pur si simplu s-a intamplat asa din nestiinta.
inca o intrebare va rog , sunt insarcinata in 3 luni , urmeaza sa nasc in octombrie si din nou o sa imi depun dosar de indemnizatie. in cazul in care fac o cerere sa platesc esalonat ( fiindca am inteles ca exista si posibilitatea asta) , imi poate afecta cu ceva al doilea dosar de indemnizatie?
ma gandesc ca nu ar trebui fiindca este alt dosar si plus de asta imi iau un angajament sa imi platesc datoria.
sau exista posibilitatea sa fac o cerere ca atunci cand incep sa iau indemnizatia pentru cel de-al doilea copil sa imi opreasca in fiecare luna o parte din acei bani?

Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
alina_mirela00, utilizator
1. Mergeti la AJPIS si rezolvati acolo, pe cale amiabila, modul de plata.

2. Aceasta situatie nu are nici o influenta asupra aprobarii indemnizatiei pentru CCC2.
multumesc frumos
Mai am o intrebare ,va rog.
Indemnizatia de crestere copil o aveam pana pe 12 august 2012. incepand cu data de 13 august 2012 m-am angajat la o firma pt 2 luni , apoi s-a desfiintat postul siIncepand cu data de 20 oct 2012 , pana in data de 20 aprilie 2013 , beneficiez de indemnizatie de somaj , este cumva posibil sa ma puna sa returnez si acesti bani ?mentionez ca mie contractul cu firma de asigurari mi-a fost rreziliat in urma cu o luna , insa din iunie anul trecut eu nu am mai avut activitate in asigurari si prin urmare nici venituri.am citit pe internet ca o persoanai care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare poate beneficia de somaj.
ma gandesc ca daca eu nu am mai avut venituri in momemtul in care am inaintat dosarul de somaj nu ar avea de ce sa mi se puna bete-n roate.Asa este?
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
alina_mirela00, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate cu indemnizatie zero Christiana30 Christiana30 Buna ziua, Ma aflu in concediu maternitate iar angajatorul mi-a spus ca acesta nu se plateste pentru ca in ultimul an anterior concediului de maternitate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata mirikeus mirikeus In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani ... (vezi toată discuția)
Returnare indemnizatie crestere copil madalina_negrea33 madalina_negrea33 Buna ziua, In perioada noiembrie 2011 - august 2012 am beneficiat de indemnizatie crestere copil; eu sunt angajata la o banca si sunt si PFA (traducator); ... (vezi toată discuția)