Ma aflu in concediu maternitate iar angajatorul mi-a spus ca acesta nu se plateste pentru ca in ultimul an anterior concediului de maternitate m-am aflat in concediu crestere copil fara plata ( sunt inregistrata la Ajpis si am si adeverinta de la ei).
Daca pentru acest concediu de maternitate iau indemnizatie zero, voi putea beneficia de concediu crestere copil- ptr al doilea copil ( chiar daca impartind la nr de luni, vor fi luate in calcul si acestea dar cu suma 0).
1. Pe perioada cat ati fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani AJPIS a platit pentru dvs. contributia de asigurari sociale la sanatate dar nu a platit si cota de contributii pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, motiv pentru care nu puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate.
2. In opinia mea, pentru ca nu puteti beneficia de concediu de maternitate veti beneficia de concediu crestere copil (CCC2) de la data nasterii copilului, deoarece in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului aveti 12 luni in care ati fost in CCC1 si aceasta perioada este eligibila pentru a beneficia de CCC2 si indemnizatie.
3. Va recomand sa va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) in legatura cu concediul de maternitate.
OUG 111/2010
art.2
...
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
..
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
... i) au beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului;
...
Asadar si perioada in care ati beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului este perioada eligibila in cazul CCC pentru cel de-al doilea copil.
1. Este clar ca poate beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
2. Intrebarea era daca poate beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate deoarece in ultimele 12 luni nu a avut venituri, deci nu are baza legala de calcul.