avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate cu indemnizatie zero
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate cu indemnizatie zero

Buna ziua,

Ma aflu in concediu maternitate iar angajatorul mi-a spus ca acesta nu se plateste pentru ca in ultimul an anterior concediului de maternitate m-am aflat in concediu crestere copil fara plata ( sunt inregistrata la Ajpis si am si adeverinta de la ei).
Daca pentru acest concediu de maternitate iau indemnizatie zero, voi putea beneficia de concediu crestere copil- ptr al doilea copil ( chiar daca impartind la nr de luni, vor fi luate in calcul si acestea dar cu suma 0).

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:20, 12 Iulie 2016
1. Pe perioada cat ati fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani AJPIS a platit pentru dvs. contributia de asigurari sociale la sanatate dar nu a platit si cota de contributii pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, motiv pentru care nu puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate.

2. In opinia mea, pentru ca nu puteti beneficia de concediu de maternitate veti beneficia de concediu crestere copil (CCC2) de la data nasterii copilului, deoarece in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului aveti 12 luni in care ati fost in CCC1 si aceasta perioada este eligibila pentru a beneficia de CCC2 si indemnizatie.

3. Va recomand sa va adresati Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) in legatura cu concediul de maternitate.
OUG 111/2010
art.2
...
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
..
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
...
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului;
...

Asadar si perioada in care ati beneficiat de concediu fără plată pentru creşterea copilului este perioada eligibila in cazul CCC pentru cel de-al doilea copil.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Este clar ca poate beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

2. Intrebarea era daca poate beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate deoarece in ultimele 12 luni nu a avut venituri, deci nu are baza legala de calcul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea indemnizatiei crestere copil crsulici crsulici Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copil pana la 1 august 2016 si sunt din nou insarcinata in 2 luni.Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2-lea copil dupa concediu fara plata mirikeus mirikeus In acest moment sunt insarcinata cu primul copil urmand sa nasc in mai. Tare mult mi-as dori sa fac si pe al doilea bebe la o distanta de maxim 2 ani ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical dupa ccc1 Dana-Ion Dana-Ion Buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical dupa CCC1. Sunt in urmatoarea situatie.: pe 28.08.2013 a incetat CCC1, iar dupa reluarea ... (vezi toată discuția)