avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordarea indemnizatiei crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordarea indemnizatiei crestere copil

Buna ziua,

Sunt in concediu de crestere copil pana la 1 august 2016 si sunt din nou insarcinata in 2 luni.Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de munca si sa incep in alta parte, dar doar pentru trei luni. Am 2 intrebari
1.Daca in acest caz voi mai beneficia de concediu prenatal in cazul in care lucrez doar trei luni ?
2. Cum se va calcula indemnizatia de crestere copil, adica ce venituri se vor lua in calcul in conditiile in care lucrez doar trei luni? Se vor considera ca si venituri si indemizatiile incasate de la primul copil, avand in vedere ca se suprapun cateva luni?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 14 Iulie 2016
1. Avand in vedere noile prevederi, veti beneficia de indemnizatia pentru CCC2 numai daca ati realizat in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit sau v-ati aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. In speta, perioada eligibila pentru CCC2 in cazul dvs va fi constituita , probabil, din : perioada CCC1 + perioada in care ati fost angajata

OUG 111/2010
art.2
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
....
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
.....

3. Indemnizatia pentru CCC2 va fi de 85% din media veniturilor nete realizate pe cele 12 luni eligibile pentru CCC , inclusiv luna nasterii.
In aceste venituri cor intra indemnizatia pentru CCC1, veniturile din salarii, indemnizatia pentru concediul de maternitate.
1. Beneficiati si de indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca veti intra in acest concediu in timp ce aveti contract individual de munca (CIM).

2. - Baza de calcul este formata din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- Trebuie sa aduceti o adeverinta de la fostul angajator cu veniturile pentru lunile necesare pana la completarea celor 6 luni.

3. - Daca veti avea CIM pe perioada determinata si acesta va inceta inainte de a intra in concediul de maternitate veti beneficia de acest concediu daca veti naste in termen de 9 luni de la incetarea CIM.
- In acest caz veti depune certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa aceea veti putea solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Sarcina din timpul concediului de crestere a copilului irinagrecu irinagrecu Buna ziua, Am nascut in data de 10.07.2015. Acum fetita mea are 6 luni. As vrea sa raman iar insarcunata si sa beneficiez in continuare de concediu pt. ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil ralucaveronica ralucaveronica Buna ziua. Mă interesează sa stiu cum se procedează cu concediul de crestere a copilului pentru cel de-al doile copil. Am un baiat de un an si trei luni si ... (vezi toată discuția)