avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... insarcinata in timpul concediului de crestere copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani

buna ziua!
am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu prenatal .
acum sunt in concediu crestere copil de 1 an si doua luni .
Intre timp am ramas insarcinata si doresc sa stiu, daca se poate, daca pot beneficia de concediu crestere copil si pentru acest copil. Voi naste in martie 2017.Daca sunt in somaj (SUSPENDAT PE PERIOADA C.I.C.) mai pot beneficia de concediu crestere copil? daca da, mi-as dori sa ma ajutati si cu un articol din lege.
Va multumesc mult!
1. Intrucat data nasterii ar fi in martie 2017 , atunci perioada eligibila pentru a beneficia de indemnizatia CCC este aprilie 2015 - martie 2017, inclusiv.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......


Asadar, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului , singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.(de exemplu, ati beneficiat de somaj, de concedii medicale, de indemnizatia pentru CCC , elev/student la zi etc.).

2. OUG 111/2010
art.2
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
.....
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
.....

Prin urmare, perioada in care ati beneficiat de indemnizaţie de şomaj este perioada eligibila pentru a se beneficia de indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
am nascut in 2015 luna Mai. De indemnizatie am beneficiat abia din luna octombrie 2015 si pana in martie 2017 voi fi in concediu crestere copil, deoarece pana atunci imi vor plati drepturile mele banesti pentru ca nu am optat si pentru varianta concediului parental.
Intre timp am ramas insarcinata si sunt speriata ca nu as putea beneficia in continuare si
pentru copilul acesta.
exista vreo solutie?
OUG 111/2010
art.2
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
.....

Prin urmare, perioada in care ati beneficiat de indemnizaţie indemnizatia CCC pentru primul copil este perioada eligibila pentru a se beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Asadar, cele 12 luni eligibile pentru CCC2 ar fi constituite din perioada CCC1, situatie in care veti beneficia de indemnizatia pentru CCC.
1. - Deoarece al doilea copil se va naste in martie 2017, inainte de a se termina CCC1 (mai 2017) veti intra in CCC2 imediat ce se termina CCC1.
- Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil.

2. - Inainte de a se naste al doilea copil faceti cerere catre Agentia de Somaj sa va suspende, in continuare, plata indemnizatiei de somaj pentru a intra in CCC2.
- Apoi va prezentati la Primarie, cu o copie dupa noua decizie de suspendare a platii indemnizatiei de somaj si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si completati cererea pentru indemnziatie pentru CCC2.
- Celelalte acte necesare se afla la dosarul depus pentru indemnizatia pentru CCC1.
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi cu indemnizatia pentru CCC1.

3. - Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana implineste primul copil 2 ani veti mai primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1 in ca 1063 lei lunar.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si completati o cerere pentru cei 1063 lei.

4. Luna de CCC1 rezervata tatalui copilului nu va fi scazuta din CCC1 al dvs. deoarece tatalui ii sunt acum rezervate ultimele doua luni din CCC2.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc mult!
Multa sanatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ccc2 Butty Butty Buna ziua. Ma aflu in perioada ccc1 pana la 01.02.2017. sunt insarcinata din nou si voi naste in luna iunie 2017. Am dreptul la ccc2 avand in vedere ca din ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil dianastu dianastu buna ziua!! in urma cu 1 an si 9 luni am nascut un baietel,dafiind fapul ca am fost eleva am beneficiat de indemnizatie de crestere copil.acum sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj absolvent anabobric anabobric Buna ziua. Am nevoie de ajutor intr-o problema. Am terminat liceul in 2015, iar cand eram in clasa a XII-a, in februarie 2015 am nascut. Am absolvit liceul si ... (vezi toată discuția)