Buna ziua. Am nevoie de ajutor intr-o problema. Am terminat liceul in 2015, iar cand eram in clasa a XII-a, in februarie 2015 am nascut. Am absolvit liceul si am luat si BAC-ul. Beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului. In februarie 2017 copilul face 2 ani, deci nu o sa mai iau banii. Vreau sa stiu daca pot beneficia de acel somaj de absolvent pentru ca nu am lucrat de la terminarea liceului pana acum si nici nu m-am inscris la vreo scoala. Sau trebuia sa merg atunci? Eu m-am gandit ca nu le pot lua pe amandoua odata.
Si mai am o problema. Sunt iar insarcinata si o sa nasc in aprilie-mai 2017. Daca o sa iau acel somaj pot lua indemnizatie iar? Sau daca nu il iau pot beneficia ca stiu ca trebuie sa am 12 luni de venituri, care pot fi si din indemnizatia pentru primul copil. Sunt tare confuza va rog sa ma ajutati. Multumesc anticipat.
1. - Trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire si ati fi primit indemnizatie de somaj dupa ce inceta concediul de crestere a copilului (CCC) pana la varsta de 2 ani.
- Inregistrarea se putea face chiar daca la acel moment erati in CCC.
2. - Daca veti naste in aprilie 2017 trebuie ca in perioada mai 2015 - aprilie 2017 sa aveti 12 luni venituri din salarii sau perioade asimilate (ex: indemnizatie pentru CCC).
- Din datele prezentate de dvs. in cele 24 de luni inainte de data nasterii aveti 12 luni in care ati primit indemnizatie pentru CCC1 deci veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC2.
- Pentru depunerea actelor la Primarie procedati la fel cum ati procedat cand ati solicitat indemnizatie pentru CCC1.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...