avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt eligibila pentru indemnizatie CCC daca mi-am dat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt eligibila pentru indemnizatie CCC daca mi-am dat demisia inainte de a naste?

Buna ziua,

daca am lucrat cu CIM in mod constant in ultimii ani, dar imi dau demisia cu doua luni inainte de a naste, mai sunt eligibila pentru indemnizatie de crestere a copilului?

Se iau in calcul ultimele 12 luni cu venituri din urma, sau pierd dreptul la indemnizatie cu totul?
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) nu este obligatoriu ca la data nasterii copilului sa fiti salariata.
- Asadar puteti sa demisionati inainte de a naste (dar nu inteleg de ce ati face-o, asteptati macar pana se termina concediul de maternitate).

2. Este suficient daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati avut 12 de luni venituri din salarii sau asimilate acestora (indemnizatii de concedii medicale, indemnizatie pentru concediul de maternitate etc.).
1. OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :

Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni
venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

Cele 12 luni eligibile pentru CCC pot fi cumulate de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

2. Asadar, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de existenta unui raport de munca activ. Prin urmare, demisia dvs cu doua luni inainte de a se naste copilul nu influenteaza dreptul la indemnizatia CCC.
Ma avantajeaza o demisie inainte de nastere pentru ca ma avantajeaza sa se ia in considerare la calculul indemnizatiei perioada iulie 2015 - iunie 2016 in loc de sept 2015 - aug 2016. Inteleg ca asta se intampla daca nu am venituri deloc in ultimele luni.

1. Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010

art.4
.......
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;

b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.

2.

.... Inteleg ca asta se intampla daca nu am venituri deloc in ultimele luni.


Ati inteles corect.... aveti mai sus si prevederile legale.
Buna ziua,

Situatia mea este similara, si as vrea sa stiu cum mi se va calcula indemnizatia. Urmeaza sa nasc in Ianuarie 2017. Din martie 2016 mi-am dat demisia si nu am mai lucrat. Totusi, inainte de aceasta perioada am avut contract de munca - perioada Februarie 2015 - Februarie 2016 - 13 luni care s-ar incadra in cei doi ani dinaintea nasterii copilului. Prin urmare, conform noilor prevederi legale, am dreptul sa beneficiez de indemnizatie crestere copil.
Cum mi se va face calculul?
a) 85% din media ultimelor 12 luni in care am inregistrat venituri impozabile din ultimii doi ani dinaintea nasterii copilului (adica perioada Martie 2015-Februarie 2016) , sau
b) 85% din media ultimelor 12 luni dinaintea nasterii copilului (adica Februarie 2016 - Ianuarie 2017, ceea ce ar insemna sa iau indemnizatia minima)?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
elenaborta, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie Irinaely6 Irinaely6 Buna seara ! Intrebarea mea este urmatoarea pana pe data de 1 martie 2017 am beneficiat de indemnizatie crestere copil apoi lunile urmatoare nu am lucrat nici ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil Lps ped Lps ped Buna ziua! Va prezint situatia urmatoare: Am lucrat, dupa cum urmeaza: 15 sept. 2015-15 iun. 2016 15 sept. 2016 -16 iun. 2017 Acum voi avea contract tot ... (vezi toată discuția)
Intrebare concediu postnatal Ana Niculescu Ana Niculescu Buna ziua, am lucrat 3 ani pana in luna mai a acestui an (2017) la o gradinita. Contractul s-a incheiat in 4 mai. In iunie a aparut sarcina. In 28 august voi ... (vezi toată discuția)