Se da urmatorul caz: doi soti cumpara un teren intravilan si construiesc o casa. Au trei copii impreuna. Dupa 25 de ani de casnicie, sotia moare. Sotul se recasatoreste, locuieste cu a doua sotie in aceeasi casa, mai face un copil.
In momentul de fata atat sotul cat si cele doua sotii ale sale din situatia data sunt decedati. Cine si cat mosteneste din casa si terenul intravilan? Are ultimul copil toate drepturile, iar ceilalti 3 raman fara mostenire?
Ultimul copil are drept de mostenire numai dupa moartea tatalui si primeste 1/3 din bunurile sale.
In acest moment trebuie facuta succesiunea dupa prima sotie si succesorii legali sunt : tatal si cei 3 copii din prima casatorie.
La succesiunea dupa a doua sotie , succesorii legali sunt sotul supravietuitor si ultimul copil si acestia isi vor imparti bunurile proprii ale mamei si 1/2 bunurile in comun cu sotul.
Prima sotie a murit in 1955. Barbatul, in 1976. Cea de-a doua sotie a lui a murit in decembrie anul trecut. In toata aceasta perioada nu a fost deschis nici un proces de succesiune, din cate stim noi, cel putin.
Inainte de moartea ultimei (celei de-a doua) sotii, situatia era in felul urmator:
- cea de-a doua sotie: 15,62%
- copil din a doua casatorie: 11,72%
- copil 1 prima casatorie: 24,22%
- copil 2 prima casatorie: 24,22%
- copil 3 prima casatorie: 24,22%
Cotele mai sus mentionate sunt din totalul bunurilor din prima casatore, respectiv teren + casa, asa cum s-a enuntat in prezenta speta.
Acum, ca a murit si ce-a de-a doua sotie, este mostenita de fiul ei. Asta inseamna ca el va ramane cu 15,62 + 11,72 = 27,34% in timp ce primii trei copii mostenesc 24,22% fiecare!
EDIT: copilul din a doua casatorie va lua mai putin in situatia in care mai are frati uterini (de mama). Am prezumat insa ca este singurul copil al celei de-a doua sotii, nespecificandu-se in speta nimic in acest sens.