avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conducere auto - este timp de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conducere auto - este timp de munca?

Buna ziua,

timpul de conducere a autovehiculului firmei in interes de serviciu se ia in calcul la timpul de munca prestat? Ma refer aici la cazul cand cineva pleaca in delegatie si pentru a-si putea desfasura activitatea la destinatie (ex. are de dus echipamente necesare activitatii principale) este nevoie musai sa se duca cu masina firmei, nu are alta alternativa si nu exista sofer dedicat? Ma gandesc ca sofatul pentru serviciu tot munca este, si este foarte obositor, mai ales cand mergi sute de km.
Daca da sau nu, care ar fi baza legala?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 15 August 2013
Codul muncii actualizat prin Legea 2/2013

TITLUL III
Timpul de muncă şi timpul de odihnă

CAPITOLUL I
Timpul de muncă
SECŢIUNEA 1
Durata timpului de muncă
Art. 111
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.

Timpul de conducere in interes de serviciu tot timp de munca este considerat.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
cyan, moderator
Deci sa inteleg ca sofatul in interes de serviciu este considerat efectiv timp de munca daca sunt indeplinit simultane cele trei conditii de catre angajat:
1. Presteaza munca;
2. Se afla la dispozitia angajatorului
3. indeplineste sarcinile si atributiile sale.
Daca 2 este evident, 1 si 3 sunt cam discutabile, daca persoana respectiva nu este angajat ca sofer se poate spune ca presteaza munca? Pai atunci si daca cineva se duce in delegatie cu masina desi se poate duce si prin alte mijloace, se poate spune ca sofatul este timp efectiv de munca, pentru ca afost alegerea firmei sa-l trimita cu masina.
chiar daca masina este condusa de o alta persoana care este angajata ca sofer sau are alta functie in firma ori tu nu esti angajat ca sofer se considera ca te afli in timpul de munca.
Daca nu este angajat ca sofer, atunci in ce baza conduce masina unitatii?
freeelis a scris:

Daca nu este angajat ca sofer, atunci in ce baza conduce masina unitatii?


Pai in baza prevederilor din Fisa postului, cerinta de permis fiind stipulata si la angajare si in fisa de post. Si in baza solicitarii unitatii. Presupun ca nu este musai nevoie sa fii angajat ca sofer ca sa poti conduce masinile firmei.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
Selenus, utilizator

Alte discuții în legătură

Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)
Contract cu timp partial lilu lilu IN BAZA UNUI REFERAT INTOCMIT DE CONDUCEREA UNITATII , PENTRU FUNCTIA DE ECONOMIST S-A STABILIT MODIFICAREA DURATEI MUNCII CU 1.07.2008 DE LA NORMA INTREAGA LA ... (vezi toată discuția)
Accident cu masina firmei Bogobogo11 Bogobogo11 Buna-ziua, Am făcut un accident cu masina firmei mai exact am intrat intr-un stâlp evitand o coeziune cu un alt autoturism care a fugit după ce mă văzut ... (vezi toată discuția)