avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT CU TIMP PARTIAL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT CU TIMP PARTIAL

IN BAZA UNUI REFERAT INTOCMIT DE CONDUCEREA UNITATII , PENTRU FUNCTIA DE ECONOMIST S-A STABILIT MODIFICAREA DURATEI MUNCII CU 1.07.2008 DE LA NORMA INTREAGA LA O FRACTIUNE DE NORMA94 ORE/ZI). ANGAJATORUL A INFORMAT IN TERMEN SALARIATUL SOLICITAND CA ACESTA SA SE PREZINTE IN VEDEREA SEMNARII ACTULUI ADITIONAL. SALARIATUL NU S-A PREZENTAT. CE POATE FACE ANGAJATORUL INCEPAND CU 1.07.2008?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
lilu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:31, 3 Iulie 2008
Actul aditional este de fapt un acord intre parti. Daca angajatul nu doreste program de lucru cu timp partial, din pacate poate sa-si gaseasca un alt job. Avand in vedere comunicarea angajatorului, cu privire la diminuarea programului de lucru pentru job-ul respectiv, poate sa-i ofere un alt post in cadrul societatii, in caz contrar consider ca angajatul va fi pontat cu 4 ore si platit corespunzator.
Salariatul nu are nici o vina ca s-a redus timpul de munca pe postul lui. Dar, ma intreb, cand a fost angajat i s-a dat o fisa a postului cu atributiile pe care la va avea? Atunci angajatorul nu a vazut ca nu are cu ce-i acoperi cele 8 ore de munca?
Daca reducerea timpului de munca este reala inseamna ca si atributiile din fisa postului s-au redus la jumatate.
In aceasta situatie angajatorul este obligat (art.104 din Codul muncii) sa ia in considerare transferul salariatului la un loc de munca cu norma intreaga si, bineinteles, conform pregatirii acestuia.
In contractul colectiv de munca ce aveti prevazut in asemenea situatii? Sau in Regulamentul intern?
Daca totusi nu se poate face nimic in favoarea salariatului, nu stiu cum veti modifica contractul individual de munca fara acordul salariatului. Doar daca exista o hotarare AGA.
In aceasta situatie angajatul are doua posibilitati:
- sa accepte sa lucreze 4 ore pe zi si sa-si mai gaseasca un job cu inca 4 ore pe zi;
- sa actioneze in instanta pe angajator, pentru modificarea unilaterala a contractului individual de munca.
E un caz dificil!
Eu, cand am avut asemenea cazuri, am reusit sa conving una din parti (pe salariat sa accepte reducerea timpului de munca sau pe angajator sa renunte la aceasta reducere) si apoi a fost OK.
Succes!
Actul aditional este acordul partilor.
Daca angajatul nu doreste program de lucru partial, este liber sa-si gaseasca un alt loc de munca.
Angajatorul poate sa-i ofere un alt post in cadrul firmei.
Altfel angajatul va fi considerat platit 4 ore
CUM POATE UNITATEA SA-I DESFACA CIM? SUNTEM IN 2.07.2008, SALARIATA NU S-A PREZENTAT LA RESURSE UMANE PENTRU ACORD SAU REFUZ. CUM ESTE PLATITA DEOARECE A VENIT LA SERVICIU.
1) Daca mai scrieti cu majuscule este foarte obositor sa citim si apoi sa si mai intelegem ce doriti !
2) Daca raspundeati la intrebarile mele de mai sus va puteam da si eu, la randu-mi, raspunsurile asteptate. Aveti contract colectiv de munca pe unitate? Aveti regulament inten? Daca da, ce scrie in ele? Salariarului i s-a inmanat fisa postului la angajare? Mai cititi o data si precedentul meu comentariu.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu timp redus de lucru Stanciut Stanciut Angajati unei asociati de locatari care sunt angajati acum cu norma intreaga (administrator,casier ,femeie de serviciu) se poate reduce norma de lucru de la 8 ... (vezi toată discuția)
4 ore liber in fiecare zi de preaviz mugurelu mugurelu Mi-am inaintat demisia B-) Am vorbit cu managerul despre acele prevederi care permiteau fiecarui angajat care-si da demisia ca in perioada de preaviz sa ... (vezi toată discuția)
Program redus in preaviz laura-jurist laura-jurist buna ziua pe perioada de preaviz , in caz de concediere pt reducerea postului, angajatorul este obligat sa accepte ca angajatul sa lucreze doar 4 ore/zi in ... (vezi toată discuția)