avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Nerespectarea unei hotarari judecatoresti plata taxa ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti plata taxa auto

Buna ziua, am o hotarire definitiva pe persona fizica irevocabila prin care administratia finantelor publice trebuie sa mi restitue suma de 5000 lei platita din anul 2008 reprezentind taxa de prima inmatriculare precum si dobinda aferenta conform art. 124,cu referire la art.70 cod procedura fiscala avind datorii la finante pe o inteprindere individuala acestia au compensat suma de 5000 lei insa nu au calculat si dobinda asa cum prevede hotarirea judecatoreasca. am contestat la finante si am primit urmatorul raspuns :(conform ordinului ministrului finantelor nr.1899/2004 cap.2/3 prevede ca dobinda se calculeaza de organul fiscal competent numai asupra sumei care a fost aprobata a fi restituita , dupa efectuarea operatiunii de compensare, deoarece sumele sumele de restituit au fost compensate nu ati putut beneficia de acordarea dobinzilor) va rog un raspuns pot sa dau finantele in judecata pentru nerespectarea unei hotariri judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 09:29, 8 Aprilie 2013
În opinia mea nu aveţi şanse cu o astfel de cerere. Din păcate pentru dumneavoastră, organul fiscal a procedat corect, a compensat ceea ce avea să vă restituie şi implicit nu mai are la ce să calculeze dobânzi pe care să vi le acorde.
Instanţa când s-a pronunţat nu ştia că dumneavoastră aveţi datorii faţă de bugetul de stat, v-a dat câştig de cauză atât pentru restituirea taxei cât şi pentru acordarea de dobânzi, acestea din urmă în condiţiile în care nu datoraţi nimic la buget.
Interesanta interpretare .
Si eu ma ocup, printre altele, cu recuperarea taxei de poluare.
Am avut destul de multe sentinte judecatoresti in care instanta a dispus restituirea taxei si a dobazii aferente iar Finantele, in cazul in care unitatea sau opersoana fizica avea datorii, a compensat suma totala rezultata (taxa + dobanzi) cu datoriile existente , elibarand restul de plata catre persoana indreptatita .Asa este si corect, urmare a faptului ca dabanziile sunt accesorii ale taxei percepute ilegal, constituindu-se impreuna ca si o creanta a platitorului impotriva Finantelor .
Daca instanta de judecata a stabilit prin sentinta irevocabila, urmare a lipsirii de folosinta a banilor respectivi, ca Finantele datoreaza si dobanzi acestea sunt obligate la plata acestora .
In caz contrar compensarea respectiva poate fi considerata ca si o plata partiala, diferenta (respectiv dobanzile) urmand a fi executata silit, prin intermediul unui executor judecatoresc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto. nerespectarea unei hotarari judecatoresti. vali_ned vali_ned Ma aflu intr-o situatie incredibila... atat pe fond cat si in recurs am castigat procesul cu Finantele pentru restituirea taxei auto de poluare, am mers la ... (vezi toată discuția)
Restituire dobanda taxa auto Emran99 Emran99 Am castigat prin hotarere judecatoreasca restituirea taxei+cheltuieli de judecata precum si a dobanzii.In momentul inaintarii dosarului catre ANAF,mi s\'a dat ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare lorecriss lorecriss Buna seara.As avea si eu o intrebare,daca se poate....Dupa cat timp iti primesti banii inapoi,din moment ce ti-a venit decizia de la tribunal acasa?Ce ar ... (vezi toată discuția)