avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Daca dupa decesul unui parinte nu dezbati succesiunea in primi 2 ani de la deces ce sanse sunt sa castigi in instanta? Precizez ca aceea persoana este copil din alta casatorie si nu a mai tinut legatura cu decedatul mai mult de 30 de ani. Multumesc.
Sunt sanse destul de mari.

Daca este copil recunoscut, atunci are vocatie la mostenire, fiind mostenitor rezervatar.

Nu poate fi inlaturat de la mostenire.
Buna seara!

Se pune problema daca acea persoana despre care faceti vorbire a acceptat succesiunea, expres sau tacit, in termenul prevazut de lege.

Faptul ca nu a pastrat legatura cu defunctul nu il inlatura de la mostenire.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
ContSters286654, utilizator
acest copil ii poarta numele, eu am aflat de acest copil dupa decesul lui,si ma judec cu el.in tot acest timp acest copil nu l-a interesat absolut deloc de batran. Ba mai mult mie batranul nu mi-a spus nimic despre acest copil. nu mi -se pare corect ca el sa beneficieze de mostenire tinand cont ca nu a contribuit cu nimic la ingrijirea batranului.
nu a acceptat succesiunea in nicio forma el a aflat de decesul batranului cand l-am chemat in instanta


puteti sa-mi spuneti si mie care este termenul pentru acceptare a mostenirii? in mod expres sau in mod tacit? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In mod tacit nu exista termen ca d aia e tacit.... :) sunt acte si fapte pe care un succesibil le indeplineste ca si cum ar fi mostenitor...
Acceptarea expresa are termen ea se face pe cale notariala printr o declaratie autentica, termenul difera dupa cum mostenirea este deschisa pe VCC adica inainte de 1oct 2011, cand termenul era de 6 luni de la deces, sau pe NCC, adica decesul a intervenit dupa aceasta data si termenul de optiune este de 1 an tot socotit de la deces.
Mai este si repunerea in termen care poate fi hotarata de instanta....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mariantoma48 mariantoma48 buna ziua,rog un raspuns argumentat asupra termenului de optiune succesorala :este de 6 luni sau de un an,in discutiile de pe forum am gasit ambele variante,va ... (vezi toată discuția)
Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters275732 ContSters275732 ce se intampla daca am facut acceptarea tacita mai tarziu de 6 luni de la data decesului (vezi toată discuția)