avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat, donator de sange
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat, donator de sange

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti cu urmatorul aspect: Persoana care doreste sa doneze sange in conditiile legii, in calitate de angajat si avand in vedere faptul ca ziua donarii este una libera, aceasta zi este aleasa de catre angajat sau acesta are obligatia sa solicite angajatorului stabilirea unei zile in care sa poata lipsi de la serviciu pentru a dona sange?
Pe scurt: daca maine nu vreau sa merg la serviciu, e suficient sa ma prezint poimaine la institutia la care lucrez cu un document care sa ateste faptul ca am donat sange fara sa fi anuntat in prealabil ca fac acest lucru?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
s.stefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:38, 6 Aprilie 2013
Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:
- un numar de 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
- o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati sau o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si a militarilor;
- decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu sau de resedinta inscrisa în actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.

Asadar, ziua libera de la locul de munca se acorda in ziua donarii de sange .... Daca in R.I. este stipulat un alt numar de zile atunci se poate face cerere in care se specifica acordarea respectivului numarului de zile conform art ...... din Reg. Intern..

Pe scurt: daca maine nu vreau sa merg la serviciu, e suficient sa ma prezint poimaine la institutia la care lucrez cu un document care sa ateste faptul ca am donat sange fara sa fi anuntat in prealabil ca fac acest lucru?


Legea nu prevede ca trebuie anuntat in prealabil angajatorul in situatia expusa de dvs , insa este posibil ca in reg.intern al angajatorul sa exista o astfel de prevedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficii donatori de sange werepairit werepairit Consider zi libera pentru un angajat care a vrut sa doneze sange insa a primit adeverinta de refuz din motive medicale? (vezi toată discuția)
Drepturile donatorilor de sange Purcelus Purcelus Un donator regulat, se prezinta la Centrul de transfuzii in scopul de a dona sange. In urma analizelor este suspendat temporar pentru donare, deci nu doneaza ... (vezi toată discuția)
Donarea de singe Alex_Tote Alex_Tote Pentru donare de singe angajatorul este obligat sa acorde o zi libera platita ? Cum este conform legii? (vezi toată discuția)