avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actionarea in justitie a angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actionarea in justitie a angajatorului

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Angajatorul unde lucrez nu a platit contributiile, nici cota retinuta din salariul angajatilor. Am solicitat de foarte mult timp eliberarea unei adeverinte de salariat pentru spital, insa nu mi s-a dat. Cand am insistat la patron, m-a amenintat ca ma da afara daca insist. Fiind o firmafoarte mica, la noi nu s-a obisnuit niciodata ca o cerere sa treaca prin registratura si sa capete un numar de inregistrare. Deci, cererea mea a fost adresata administratorului firmei (directorului), care a rupot-o si a urlat ca sa-l las in pace.
Pentru ca patronul este o persoana obisnuita sa incalce legea si sa nu pateasca nimic (este o persoana destul de cunoscuta) as vrea sa stiu, in cazul in care-i fac plangere penala, la ce riscuri ma supun. Ma refer aici la costuri, pentru ca este in stare sa tergiverseze si sa faca orice ca sa ma las pagubas (are avocati foarte puternici si, in plus, nu s-ar da in laturi sa mituiasca). Eu am mari probleme de sanatate si am nevoie de asigurare medicală, iar el nu va plati niciodata. Cu atat mai mult cu cat acum firma este in executare silita (insa nici cand a fost pe profit el nu a platit)
Pe de alta parte, as vrea sa stiu daca de acum inainte as putea face in asa fel incat sa platesc singur asigurarea de sanatate (precizez insa ca patronul unde lucrez nu a platit de ani de zile, desi mie mi-a retinul banii din salariu).
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:26, 6 Aprilie 2013
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare si se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati sau aveti locul de munca.

De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

3. Art. 6 din Legea nr.241/2005: Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.
Va multumesc mult. Cu scuzele de rigoare, as vrea sa va mai intreb daca declansarea "litigiului de munca" despre care imi spuneati o pot dace doar in perioada in care sunt angajat la firma respectiva sau o pot face si imediat dupa ce nu mai sunt angajat.
De asemenea, va rog mult sa-mi spuneti ce inseamna, mai clar, sintagma "cu intentie" din art.6 din Legea 241: "Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă". Pentru ca firma este acum in executare silita si cred ca s-ar putea prevala de acest aspect.
Multumesc foarte mult

Litigiul de munca trebuie promovat in termenul de prescriptie ..

Despre intentie : Legea arata ca fapta este savarsita cu intentie cand infractorul: prevede rezultatul faptei sale, urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte (intentie directa); prevede rezultatul faptei sale si, desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea producerii lui (intentie indirecta).Intentia cunoaste mai multe modalitati, cum sunt: intentie directa cand infractorul prevede rezultatul faptei sale si urmareste producerea lui (ex. tradarea, actele de diversiune); intentia este indirecta (eventuala), cand infarctorul prevede rezultatul socialmente periculos al faptei sale, si , desi nu-l urmareste, accepta posibilitatea procedurii lui (ex. omor); intentia depasita )praeterintentie) este combinatia dintre intentie si culpa cand rezultatul care se produce este mai periculos decat cel asteptat in faza initiala, intentia initiala a faptuitorului a fost depasita.Cu alte cuvinte, praeterin tentia exista atunci cand fapta savarsita cu intentie de o persoana a produs si un alt rezultat pe care aceasta fie ca nu l-a prevazut, desi trebuia si putea sa-l prevada, fie l-a prevazut insa a socotit fara temei ca el nu se va produce (ex. loviturile sau vatamarile cauzatoare de moarte).Intentia spontana (dol spontan), cand infractorul prevede rezultatul faptei sale de la inceput, din momentul trecerii la savarsirea ei (ex. lovirea); intentia premeditata (dol premeditat) , cand hotararea de a savarsi infarctiunea a fost luata inainte de inceperea executarii si este concretizata in acte materiale de pregatire (ex. omor premeditat).In teoria si practica judiciara se mai face distinctie intre intentie simpla, intentia calificata, intentia initiala , intentia supravenita.
[ link extern ]
Va multumesc foarte, foarte mult. Pentru ca nu sunt (aproape) deloc familiarizat cu termenii juridici, as vrea sa va intreb, mai pe intelesul meu, daca il pot actiona in justitie pe angajator pentru litigiu de munca si - sa spunem - dupa doua saptamani duce ca am incheiat contractul de munca la firma lui. Deci daca voi fi scutit de acea taxa de timbru daca il dau in judecata DUPÃ ce am incheiat activitatea la firma lui. Multumesc mult si imi cer scuze pentru "cascada" de intrebari.
Indiferent daca raportul de munca a incetat sau nu , litigiile de munca sunt scutite de plata taxelor judiciare ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinovatia ideineclare ideineclare va rog dk ma puteti ajuta cu nicte exemple concrete in ceea ce priveste fiecare forma de vinovatie...sunt studenta si sunt la inceput si nu pot face exact ... (vezi toată discuția)
Abuzul în serviciu versus neglijenþa în serviciu amcteam amcteam Rog frumos sa-mi explice si mie cineva avizat care este diferenta corecta dintre aceste 2 infractiuni. (vezi toată discuția)