Buna seara!Vin si eu si ridic urmatoarea problema.Am optat pentru concediu de crestere a copilului de pana la 1 an si pe data de 17 august m-am intors la munca.Acum,dupa 7 luni,firma face tuturor angajatilor evaluarea profesionala.In contractul colectiv la nivel de unitate este specificat intr-un art cum ca in primele 6 luni de la revenirea la munca din concediu de maternitate nu poti fi supus evaluarii,dar la mine au trecut 7 luni.Intrebarea mea este:in cazul in care nu va iesi bine evaluarea me profesionala,angajatorul poate sa ma concedieze?nu exista nici o perioada dupa revenirea la munca in care angajatorul sa fie obligat sa nu ma concedieze?precizez si faptul ca pana in august 2013 beneficez de stimulentul de insertie de 500 ron.Multumesc anticipat
1. Potrivit art.25 alin.3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
2. Art. 25 din OUG nr.111/2010 prevede :
(1)Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap; b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.