avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită reconventionala in cadrul somatiei de plata
Discuție deschisă în Executare silită

reconventionala in cadrul somatiei de plata

Stie cineva care e practica in cazul in care paratul depune cerere reconventionala la cererea de emitere a somatiei de plata? Instanta respinge automat cererea de emitere a somatiei de plata a reclamantului initial ca nefiind certa, sau o respinge doar daca:
- reconventionala are la baza o creanta certa/lichida exigibila, dovedita ca atare cu acte; sau
- pt stabilirea caracterului cert/lichid/exigibil al creantei solicitate in reconventionala este necesara administrarea si a altor probe in afara de inscrisuri, in cadrul procedurii de drept comun.
Multumiri anticipate celor care au mai avut de a face cu asa ceva.
Cel mai recent răspuns: qqq , utilizator 01:28, 1 Iunie 2007
Nu cred ca inteleg foarte bine intrebarea ta. Pentru ce da depui reconventionala? Ea este o cale prin care paratul isi formuleaza propriile pretentii in legatura cu cererea reclamantului-art.119 pr.civ. Cred ca tu te referi de fapt la intampinare, cale prin care iti formulezi apararile- in speta arati de ce respectiva creanta nu este certa, lichida si exigibila. Ca si probatorii se admit din cate stiu eu doar inscrisuri dar practica difera de la o instanta la alta. Av. C.S.
In practica s-au respins cereri reconventionale in materia procedurii speciale a OG nr. 5/2001.
Probabil pentru ca instanele au considerat ca respectivele cereri nu intruneau conditiile de admisibilitate statuate in aceasta materie.
Gresala mare pe care a facut-o legiuitorul este ca hotararile de respingere a cererii reclamantului (paratul din cererea principala are calitate de reclamant in cererea reconventionala) sunt irevocabile si, deci, nu vom sti nici o data "parerea" instantei supreme.
Totusi, cum prevederile procedurii somatiei de plata se completeaza cu Codul de procedura civila, nu vad de ce s-ar respinge o cerere reconventionala, daca ar indeplini toate conditiile de admisibilitate.
Eu cred ca explicatia o constituie chiar caracterul special al acestei proceduri stabilita de ordonanta. Asa se explica si faptul ca singurele probe admise sunt inscrisurile si in cazuri speciale interogatoriile. Intentia legiuitorului a fost aceea de a urgenta recuperarea unor debite. In situatia in care s-ar primi o cerere reconventionala deja nu s-ar mai putea realiza scopul pentru care a fost creata legea. Pe de alta parte, nu vad ce s-ar putea realiza prin reconventionala in conditiile in care instanta nu poate viza alte aspecte ale creantei, ea este destul de limitata prin investirea facuta. Instanta nu poate decat sa constate ca respectiva creanta este certa , lichida si exigibila si sa emita somatia. Ea nu poate dispune stingerea obligatiei printr-o eventuala compensare sau confuziune. Acest lucru se poate face eventual in faza de executate sau prin procedura de drept comun obisnuita. Eu asa cred.
Av. C. S.
Ce sa zic, ai si tu dreptate.
Insa sa nu uitam ca cererea reconventionala, datorita caracterului incidental, poate fi judecata ulterior de aceeasi instanta, daca aceasta dispune disjungerea. Disjungerea se dispune tocmai cand instanta considera ca cererea reconventionala ar intarzia judecarea cererii principale.
Drept sa spun, reconventionala pe somatie de lata nu poate exista .
Daca exista un judfecator care accepta asa ceva ori e beat ori ar trebui sa se controleze

Alte discuții în legătură

Somatie de plata - penalizari de intarziere DragosFS DragosFS In calitate de parat, am o incheiere prin care sunt obligat la plata penalizarilor de intarziere in cuantum de 2% pe zi (perioada este clara, existand data ... (vezi toată discuția)
Proba in somatia de plata Ariadna Gorea Ariadna Gorea Intr-o actiune avand ca obiect somatie de plata poate fi folosit ca mijloc de proba si materialul dintr-un dosar penal care s-a solutionat la parchet. ... (vezi toată discuția)
Procedura somatiei de plata vasile2013 vasile2013 In cazul procedurii de somatie de plata, art.1013 si urm. Cod proc civila, in cazul in care creanta nu este certa si daca nu a fost insusita prin semnatura de ... (vezi toată discuția)