avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Taxa de redactare Act de Adjudecare, abuziva sau nu...
Discuție deschisă în Executare silită

Taxa de redactare Act de Adjudecare, abuziva sau nu...

Bun ziua,
tot respectul pentru munca de lamurire, pe care o presteaza aici o gramada de specialisti, total benevol, din pasiune si dorinta de sustinere a oamenilor si a cadrului legal.

Ma intereseaza o parere in ceea ce priveste o taxa de redactare Act de Adjudecare, perceputa de catre mai multi executori din Ro.

Am cumparat un imobil, prin aceasta procedura speciala, iar la final m-am trezit cu un cost de 300 de lei, justificat in acte, pentru redactare. Nu ar fi o mare problema, insa am un mare disconfort in ceea ce priveste principiul. Cum adica 300 de lei pentru a redacta doua pagini?! pai ce ma faceam daca erau vreo 50 :) !!

Cat de legal este sa se procedeze in acest mod si care ar fi actiunile, pe care le-ati recomanda, in sensul de a face ceva, pentru a mi se returna banii. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt disperat dupa bani, insa cred ca unii executori mizeaza pe ignoranta si pasivitate, eu nu sunt pregatit sa stau capra, daca se poate, vreau sa fac ceva.

Ma gandeam sa fac o cerere la OPC pentru taxare excesiva... Cumva trebuie sa existe o metoda, cu ajutorul careia, sa se reglementeze, costul maxim de redactare a doua pagini, mai ales in situatia in care nu ai de ales, se subintelege ca nu se poate merge in alta parte pentru a gasi o secretara mai ieftina.

tot respectul!
Cel mai recent răspuns: floraur , utilizator 09:20, 11 Aprilie 2013
Conform Ordinului Min. Justitiei nr. 2550/2006, Anexa acestuia ( pct.3 si 4 fiind modificate in 2012, dar nu privesc situatia expusa de Dvs. ), prevede onorariile minimale si maximale pentru serviciile prestate de executorii judecatoresti. Pct. 12 "Orice alte acte sau operaţiuni, date prin lege: onorar minimal - 50 lei si maximal - 200 lei."
Discutati cu Dl. executor si solicitati diminuarea onorariulul privind emiterea actului de adjudecare.
Stimate Domn,

Temeiul invocat de executori este Hot. UNEJ 2/2007. In cazul in care executorul si-a incasat onorariul maximal, in acest dosar, onorariu fixat de O MJ 2550/2006, orice alte venituri suplimentare incasate de executor sunt ilegale si abuzive. Extrem de lacomi, majoritatea executorilor isi stabilesc venituri din redactarea actelor de executare desi incaseaza onorariu maximal.
Hoteste s-a dat aceasta Hot 2/2007, in nota de fundamentare prevazandu-se situatiile in care executorul nu incaseaza onorariu. Doar ca, ei isi stabilesc astfel de venituri si daca incaseaza onorariu, maximal.

Emiterea actului de adjudecare este cheltuiala de executare (separat de onorariu care poate fi chiar si maximal). Taxa prevazuta pentru emitere este de pana la 300 lei. Acum ca fiecare taxeaza cum vrea emiterea acestui act (ca de altfel orice act de executare care este prevazut ca fiind cheltuiala de executare) este problema lui iar cei care se considera nedreptatiti pot face contestatie la executare in vederea diminuarii onorariului si a cheltuielilor de executare. Mai mult de atat nu intru in polemici.

Ce nu inteleg eu totusi este faptul ca dvs in calitate de adjudecatar ati platit acel act de adjudecare in conditiile in care aceste costuri cad in sarcina debitorului si vor fi retinute de catre executor din pretul obtinut la adjudecare. Asta ridica semne de intrebare.
Inseamna ca am dreptate, ce se poate face?
o adresa catre camera sau in alta parte?
Domnule,

V-au cerut dvs sa platiti? Cheltuielile de executare sunt in sarcina debitorului.
Nu exista niciun temei juridic pentru care sa va solicite dvs sa faceti plata.
Daca v-au conditionat indeplinirea obligatiei profesionale, redactarea actului de adjudecare, de plata cestei taxe , este deja fapta penala.
La Camera, va adresati degeaba, stiti proverbul ala cu corbii. :)

Daca mai sunteti in termen puteti face contestatie la executare.

Alte discuții în legătură

Am adjudecat la licitație un imobil executat silit, locuit de rude ale fostului proprietar. cum pot intra în posesie dacă ei nu vor să-l elibereze? lala21 lala21 Bună ziua,am cumpărat un apartament la licitație, am toate actele, dar cine locuiește acolo nu vrea sa părăsească apartamentul(nu sunt foștii ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit ipotecar ypohs ypohs Am un credit cu ipoteca , din cauza problemelor financiare nu am mai putut sa fiu la zi cu rata ramanand restant . Ipoteca este pe un teren de 500mp si doua ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil vandut prin executor judecatoresc (nu executare silita) luciantiseanu luciantiseanu Buna seara! Intentionez sa achizionez un imobil care se vinde de catre un executor judecatoresc. Pe scurt, imobilul are mai multi proprietari, mostenitori ... (vezi toată discuția)