avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Violarea secretului corespondentei electronice
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Violarea secretului corespondentei electronice

Cineva a intrat in cutia postala a unui prieten, dupa care a inceput sa trimita e-mailurile mele la o alta persoana, (am dovada etc.) dupa care a inceput sa-mi publice fotografiile gasite in acesta corespondenta cu prietenul meu pe net, a facut un blog despre mine, cu numele si prenumele si pozele mele.
Cand am aflat despre blog am depus o plangere la politie, deocamdata nimic, cazul e putin complicat, ca eu traiesc in strainetate, deci am facut plangerea in strainetate, iar persoana respectiva traieste in Ro. Ce sansa credeti ca am cu acest caz?
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
ContSters288105, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:23, 10 Aprilie 2013
In cazul infractiunii de violare a corespondentei, Codul Penal prevede la art.195 urmatoarele:
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar în cazul în care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din întâmplare.
Va aduc la cunostinta ca actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor înlatura raspunderea penala a faptuitorului.
Daca faptele de care ati relatat s-au savarsit in Romania,plangerea prealabila ar trebui sa o depuneti la Parchetul din judetul unde acestea au avut loc.
Plangerea trebuie sa cuprinda: numele, prenumele, calitatea si domiciliul petitionarului, descrierea faptei care formeaza obiectul plangerii, indicarea faptuitorului daca este cunoscut si a mijloacelor de proba.
Plangerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie sa fie special, iar procura ramane atasata plangerii.
Mult succes!

nu stiu daca nu cumva vorbim de patrunderea fara drept intr-un sistem informatic.
Cred ca vorbim despre mai multe lucruri:
1. cineva mi-a violat secretul de corespondenta
2. a trimis mailurile mele la o alta persoana
3. a publicat pe net continutul (pozele) unui corespondente private
4. a facut despre mine un blog unde foloseste numele si prenumele si pozele mele, plus scrie tot feluri de lucruri jignitoare la adresa mea in cadrul acestui blog
Intrebarea mea este, chiar trebuie depun plangere in Romania? Totul s-a petrecut pe internet... Ce se va intampla cu plangerea mea depusa la politie in tara unde traiesc de mai multi ani?

Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
ContSters288105, utilizator

andibandit,
contul prietenului dv a fost accesat fara drept - pentru ca ati scris: Cineva a intrat in cutia postala a unui prieten, dupa care a inceput sa trimita e-mailurile mele la o alta persoana.
El ar trebui sa reclame accesul fara drept la contul de email.

Cum puteti dovedi ca prietenul nu i-a dat acordul/parola etc?

Pana una-alta (in ideea ca prietenul nu i-a permis) fapta ar putea fi incadrata ca acces ilegal la un sistem informatic, in scopul obtinerii de date informatice (art. 42 alin 2 din L.161/2003) si violarea secretului corespondentei (art. 195 alin 1 cod penal) aflate in concurs real.
Nestiind cum a fost accesat contul de email nu prea sunt multe de spus pentru incadrare. Daca a accesat de pe PC-ul prietenului e (doar) violarea secretului corespondentei (potrivit art. 195 alin 2 cod penal - as zice; citez: sustragerea, distrugerea sau reţinerea
unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare
.

Plangerea ar trebui facuta la locul unde se afla faptuitorul - prietenul dv ar trebui sa faca plangerea pentru violarea secretului corespondentei deoarece e contul lui de mail.

V-a incalcat dreptul la propria imagine.
In ceea ce priveste blogul o puteti rezolva si reclamand gestul la administratorii/proprietarii platformei pe care e gazduit blogul respectiv.
Copiez din noul cod civil:
Art. 73 - Dreptul la propria imagine
1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile
.

**
Va dura ceva timp pana sa auziti ceva despre cum decurg cercetarile in urma plangerii dv.

Il puteti chema in judecata, in RO - proces civil - pe cel care a facut blogul si foloseste numele si fotografiile dv.
In caz ca va hotarati sa il chemati in judecata salvati adresa blogului respectiv - daca il sterge, sa aveti dovada ca a existat, desi mare lucru nu cred ca veti mai putea dovedi. Cred ca e costisitor un astfel de proces. Cel mai bine insistati la cei care detin platforma unde e gazduit blogul.

Am scris pe larg - mai mult sau mai putin - cam despre ce e vorba si cam ce ati putea face.
Pe scurt: va fi o mare aiureala pentru ca se dovedesc greu (spre deloc) anumite fapte.


Am incercat la blogger, am depus plangere, nu s-a intamplat nimic. Am atasat si plangerea facuta la politie, tot nimic.

Nu cred ca trebuie sa dovedesc faptul ca cineva mi-a citit corespondenta fara voia mea, cand aceasta persona a trimis mailurile mele la o alta persoana din cutia postala a prietenului. A trimis si mie din corespondenta mea cu prietenul meu. Mi-am schimbat adresa de mail si nr de telefon ca sa scap de hartuitea lui, dupa care am descoperit blogul facut despre mine.
Din cate am inteles nu poti citi corespondentele altuia nici din "intamplare", am toate e-mailurile printate, mailuri forwardate din cutia postala a prietenului la o alta persoana, de persoana care a spart cutia postala a prietenului, am un mail printat in care prietenul meu ma avertizeaza ca cineva a intrat in cutia lui, mai am si o convorbire telefonica in care persoana care a spart cutia postala suna o alta persoana si recunoaste ca a spart cutia postala si asa aflat niste lucruri despre mine cu care vroia sa ma santajeze... Nu stiu daca convorbirea poate fi recuperata de politie sau nu, in orice caz politia a notat data si numarul de telefon la care a sunat cel care a recunoscut faptul ca a intrat in cutia postala a prietenului.
Adevarat, nu a fost sparta cutia mea postala, dar prin acest spargere mailurile mele au ajuns la o alta persoana si a fost publicate pozele mele pe net.

Alte discuții în legătură

Violare de corespondenta???/ lupianca lupianca Buna seara...am o intrebare. Daca, in timpul casatoriei sotii aveau aceeasi parola la mailurile personale ( deci totul era pe fata ca sa zic asa) iar sotia a ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la intimitate. Paulexandra Paulexandra Lucrez in cadrul unei companii de IT cu pretentii. Am fost in concediu 1 saptamana, timp in care managera impreuna cu un coleg mi-au verificat laptopul si ... (vezi toată discuția)
Am accesat fara drept contul de e-mail al fostei iubite - ce se intampla daca ma reclama? Sir_Phantom Sir_Phantom Am si eu o intrebare pt domniile voastre .....de curand m=am despartit de aleasa inimii ...si din cearta in cearta ...am ajuns si am intrat p mail-ul ei ... ... (vezi toată discuția)