avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neconstitutionalitatea art 26 din Legea nr. 230/2007 . ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neconstitutionalitatea art 26 din Legea nr. 230/2007 . Efecte

Prin decizia Curtii Const. 670/2011 art.26 legea 230/2007 a fost declarat neconstitutional , astfel:
"1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.26 din Legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi constată că sintagma "de la adoptarea acesteia" este neconstituţională,.."
In considerentele deciziei se arata motivul pt. care a fost admisa, se refera la proprietarii care nu sint membri ai asociatiei si care nu au primit comunicarea hotaririi.
Am cautat pe camera deputatilor/rep.legislativ si am vazut ca art.26 nu a fost modificat ca urmare a admiterii exceptiei, ceea ce ar insemna ca textul art.26 ar trebui aplicat facind abstractie de sintagma. Ceea ce ar insemna ca hotaririle pot fi atacate in termen de 45 de zile dar fara a mai sti de la ce moment anume, pt. ca din text se taie "de la adoptarea acesteia". Din art.31 alin.3 legea 47/1992 nu rezulta ca s-ar tine seama si de considerentele deciziei de admitere a exceptiei de neconst.
Am impresia ca articolul 26 a ramas in aer.
Intrebarea pe care v-o adresez:
care ar fi textul art.26 aplicabil in prezent?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
eugen82, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:45, 4 Decembrie 2016
Eu v-as sugera o abordare pragmatica a acestui articol de lege.
Cine are de contestat o hotarare a AG s-o faca in asociatie sau chiar in instanta, sa invoce Decizia CC si va vedea atunci daca are sorti de izbanda 'au ba.
Pentru ca alesii nostri nu modifica si nu actualizeaza legile dupa cum ar trebui, nu inseamna ca noi sa stam cu mainile-n san si sa contamplam situatia asta, punandu-ne intrebarea hamletiana "a fi sau a nu fi ... valabila Decizia CC daca nu s-a modificat legea?".

Cati locatari din asociatie au habar de ce spune legea si ce spune Decizia CC si ce legatura au acestea cu traiul lor? Ii poti numara pe degetele de la mana.
In cazul acesta, o persoana care intelege in ce masura o hotarare a AG este nelegala, poate sa insiste in asociatie sa se schimbe aceasta sau poate merge in justitie sa incerce s-o schimbe, asteptand ca un judecator sa-i dea o sentinta favorabila.
Nu au fost realizate republicari cu reactualizarea prevederilor L nr 230/2007
Chiar daca legea nu a fost republicata cu modificarile aduse de la publicarea in forma initiala in Monitorul Oficial nr 490/23.07.2007,prevederile deciziei CCR mentionate opereaza in sensul privitor la termenul de 45 de zile in interiorul caruia era in forma initiala admisibila actiunea in instanta impotriva hotararilor adunarii generale
Am pus o intrebare foarte tehnica, care este textul exact al art.26 aplicabil in prezent prin ignorarea sintagmei de la adoptarea..
Este o intrebarea pt.juristi, dar m-am gandit ca este mai potrivit poate pe acest forum.
Dispozitia mentionata de dvs face obiectul multor actiuni in instanta
Articolul 26 nu a suferit modificari sau completari dupa decizia CCR
Articolul 26 cat si decizia CCR pot fi invocate in cadrul unei actiuni in instanta conditionat de obiectul si interesul initiatorului
La o intrebare precisa asteptam un raspuns precis,reiau:
Inainte de admiterea exceptiei , hotaririle ad. gen puteau fi atacate in termen de 45 de zile de la data adoptarii hotaririi.
Curtea cons. a decis ca sintagma "de la adoptarea.." este neconstitutionala. Cum legiuitorul nu a modificat art.26, inseamna ca art.26 se aplica fara a tine seama de sintagma.
Asta inseamna ca hotaririle ad.gen. pot fi atacate in termen de 45 de zile de la ce? de la nimic? adica ar putea fi atacate oricand?

Alte discuții în legătură

Contestare hotarare adunare proprietari Andreea Calescu Andreea Calescu Buna ziua! Am si eu o nelamurire referitoare la contestarea unei hotarari a adunarii generale a proprietarilor. Asociatia din care fac parte a adoptat o ... (vezi toată discuția)
Documente reparatii gm_mg gm_mg Asociatia de proprietari a intreprins actiunea de reparare acoperis, fara a se aduce la cunostiinta daca a fost o hot adoptata justificat in ad gen. La lista ... (vezi toată discuția)
Pot primaria si politia constata legalitatea unei ag? Costica33 Costica33 Pot primaria si politia constata legalitatea organizarii unei adunari generale a membrilor asociatiei de proprietari? Ce pot face ei? Ati fost in situatii de ... (vezi toată discuția)