avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara salariu

Pina acum 10 04 2013 se lucreaza cite 10 ore pe zi timp de 5 zile ( in contractul colectiv de munca este cite 8 ore ), de citeva zile ni s-a adus la cunostiinta ca firma trece printr-o perioada grea si suntem nevoiti sa stam acasa in concediu de odihna , Dupa ce se termina acest concediu , daca nu se rezolva va trebui sa stam acasa in concediu fara salariu . In aceasta perioada au mai fost chemati la munca cite doi trei in functie de ce sa mai gasit de munca . As dori sa stiu , daca acest procedeu este legal si in cazul in care nu este posibil ce anume trebuie facut . Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 11 Aprilie 2013
1. - Concediu fara plata nu se poate acorda unilateral, de catre angajator, este ilegal.
- Faceti o sesizare la ITM.

2. Codul muncii prevede altceva in asemenea cazuri:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
@Crysmy

Codul muncii mai prevede si o alta posibilitate pentru acest tip de situatii:

Art. 122 alin. (3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Crysmy

Este legal acel procedeu, numai daca este prevazut in ccm aplicabil angajatoruluis au in reg.intern al acestuia ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program de lucru al unui angajat din cauza, probleme financiare firma mireteo mireteo Daca o firma are pb financiare, poate lua decizia de a reduce timpul de lucru al contabilei dela 8 ore la o ora? In baza carui art. din Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic carpaho carpaho daca este legal sa am un salariat in luna octombrie cu ore suplimentare iar in luna decembrie il am in somaj tehnic (vezi toată discuția)