din ce cauza s-ar putea ca totalul veniturilor din Balanta de verificare sa nu fie egale cu total sume creditoare din contul 121, iar total cheltuieli din Balanta sa nu fie egale cu total sume debitoare din 121, dar totusi balanta este considerata corecta?
Am sa incerc sa va ajut, desi mi se pare destul de complicat daca ambele inegalitati se regasesc in aceeasi balanta,
In primul rand nu stiu in ce program de contabilitate lucrati, pentru ca sunt anumite programe care preia rezultaul anului(anilor) precedenti in total sume ale contului "121" respectiv profit si/sau pierdere.
Cred ca ati descoperit aceasta inegalitate la intocmirea bilantului, dar sfatul meu este sa va duceti in urma la fiecare luna si sa verificati rulajele din luna ale conturilor din clasa 6 si clasa 7, daca totalul lor corespund cu rulajele debitoare si creditoare ale contului "121"din luna.
Poate veti descoperi o nota contabila facuta aiurea, nu stiu ce sa va zic mai mult.
Am preluat si eu cu multi ani in urma o firma cu aceeasi problema si ducandu-ma in urma am gasit un articol cantabil executat cu un cont din clasa 6 pe debit in corespondanta pe credit cu un cont din clasa 7.
Va doresc spor la treaba si bafta.
Eu va sfatuiesc sa analizati fisele sah detaliate (debit si credit) ale contului 121 si sa verificati conturile corespondente. Adica intotdeauna pe creditul contului 121 aveti corespondent un cont din clasa 7 iar pe debit un corespondent in clasa 6 ? -(poate mai aveti un 117- rezultat reportat si un 129- repartizare profit).
Mai trebuie sa tineti cont de functiunea si inregistrarile facute in conturile 609, 709 dar si 711 (in caz ca le utilizati) si daca inregistrarile sunt facute conform omfp 3055/2009.
In cazul in care ati constituit rezerve verificati daca s-a inregistrat corect in 129 si 1171 sau daca ati avut combustibil nedeductibil, poate influenta rulajul