avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Clauza la capitolul modificarea/rezilierea contractului
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Clauza la capitolul modificarea/rezilierea contractului

Cum se interpreteaza acest articol din contractul propus de catre AC?
"Achizitorul poate să renunţe definitiv la achiziţia de cantităţi parţiale de produs, cu condiţia notificării furnizorului cu minim 10 zile înainte de termenul de livrare."

Nu este clauza obligatorie in contract, dar data fiind valoarea investitiei initiale, aceasta clauza poate speria anumiti ofertanti!

Sunt situatii clare, de forta majora, la care face referire acest articol (nu sunt mentionate in contractul - model) sau AC poate renunta definitiv daca nu mai vrea de ex sa achizitioneze bunurile.

Este o intrebare de principiu: daca AC renunta, cum isi recupereaza ofertantul investitia?

Ce ziceti?
Clauzele la contract se analizeaza si se accepta de catre parti . Daca termenul de 10 zile nu va avantajeaza, puteti propune un alt termen care sa nu comporte cheltuieli pentru dumneavoastra.
Nu puteti accepta o asemenea clauza, daca stiti ca procesul de productie sau de aprovizionare este mai mare de 10 zile.
Daca asa cum inteleg, vorbim de clauza propusa in procedura in documentatia de atribuire, nu mi se pare OK. Atunci de ce s-au mai inventat acordurile-cadru ? Un contract de achizitie publica reprezinta un acord ferm intre 2 parti cu drepturi si obligatii pentru amandoi. O parte nu -si poate aroga niste drepturi de natura a produce prejudicii celeilalte fara a prevede despagubiri.Se poate solicita eliminarea sau contesta.

Daca, contractul se afla in stadiul de incheiere ca urmare a finalizarii unei proceduri, atunci ori a fost acceptat in forma existenta si nu a fost contestat in termen, ori clauza este introdusa acum unilateral si poate fi refuzata.
Procedura este in desfasurare, in faza de depunere a ofertelor.

Aceasta clauza nu este deloc in avantajul ofertantului si din cauza investitiilor initiale pe care acesta trebuie sa le faca. Este vorba de furnizare de masini speciale care trebuie cumparate si echipate. Daca AC decide ca nu mai doreste continuarea achizitiilor, se pot cauza prejudicii importante ofertantului.

Intrebare: contractul de achizitii publice face parte din categoria contractelor administrative, nu?

In acest sens, incetarea contractului administrativ poate fi efectiva in urmatoarele situatii:
1. incetare de drept prin indeplinirea obiectului contractului
2. reziliere unilaterala (interesul public este afectat/ particularul nu-si indeplineste obligatiile contractuale/ executarea obligatiilor devine impovaratoare pt particular
3. cand realizarea contractului este imposibila.

Din cate inteleg din cele de mai sus, contractul nu poate fi reziliat unilateral (de catre AC) decat in situatii speciale (punctul 2). Cat este de special "interesul public este afectat"? Este frecventa aceasta situatie?

In orice caz, este mai prudent sa cer clarificari si eliminarea/ modificarea din contract a clauzei specifice mentionate mai sus.

Multumesc pt raspuns
Interesul public nu poate fi afectat decat in cazuri temeinice care sunt prevazute in legislatie, in nici un caz dupa aprecierea la bunul plac al AC. La fel si situatiile de imposibilitate a derularii contractului.


Si eu as cere eliminarea, daca mai este in termen.
Noul text al articolului suna cam asa :« Achizitorul nu poate sa renunte la achizitia de cantitati partiale de produs, dupa transmiterea comenzii pentru livrarea bunurilor. » . AC l-a modificat la cererea de eliminare a clauzei a unui alt ofertant.

la obligatiile furnizorului sunt specificate urmatoarele: „- Furnizorul se obligă să furnizeze produsele în perioadele/la datele solicitate de Achizitor. Achizitorul are obligatia de transmite comanda pentru livrarea bunurilor cu 30 de zile inainte”

Timpul necesar productiei este de 120 zile...

Comanda pentru livrare nu inseamna comanda pentru productie. Furnizorul nu va astepta comanda pentru livrare pentru a incepe productia... deci modificarea este exact frectie la piciorul de lemn.

Astfel ca, pentru o veritabila garantie ca produsele partial finalizate vor fi achizitionate, conform graficului, achizitorul nu poate sa isi rezerve dreptul de a renunta la produse cu mai putin de 120 zile inainte de termenul stabilit in grafic. Asa am cerut, sa vedem ce se aproba...

Va tin la curent :D

Alte discuții în legătură

Modificare clauze abuzive contract cadru licitatii publice. catalinvld catalinvld Urmeaza sa particip la o licitatie publica si am primit cand am solicitat caietul de sarcini si contractul cadru care contine niste clauze abuzive si care pot ... (vezi toată discuția)
Achizitii seap csales csales Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare referitoare la noua lege a achizitiilor publice: In momentul in care se finalizeaza o ... (vezi toată discuția)
Incetare contract - refuzul inserarii clauzei de aprovizionare exclusiva btg btg Buna ziua tuturor! Revenim pe avocatnet cu o discutie legata de un contract de livrare a unor produse pe care firma noastra il are incheiat cu un furnizor ... (vezi toată discuția)