avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neclaritati privind OUG 111/2010, actualizata.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neclaritati privind OUG 111/2010, actualizata.

1. Cum este legat dreptul la indemnizatie de cel la concediu (art 2 coroborat cu art 11 din oug)? Adica e posibil sa ai concendiu fara indemnizatie? Nu ma refer la concediul fara plata dupa implinirea varstei de 1 an a copilului sau pe perioada de minim o luna in care cealalta persoana din familie beneficiaza de drepturile oug. Intreb asta deoarece la art. 11 din oug doar dreptul la concediu trebuie acordat pe baza netransferabila celeilalte persoane din familie. Deci indemnizatia se acorda tot beneficiarului de drept (care a solicitat cicc) pe perioada respectiva, indiferent daca acesta solicita concediu fara plata sau revine la serviciu (realizare de venituri supuse impozitului (vezi si art. 16 alin. 2 lit. i))?

2. Acordarea stimulentului de insertie (art 7 din oug) presupune realizarea de venituri impozabile, inclusiv din salarii, in perioada in care oug acorda drepturi si functie de optiunea exprimata cf art 2 din oug sau functie de incadrarea in grad de handicap. Asta inseamna ca se poate intrerupe concediul la cerere. Daca se solicita intreruperea dreptului la concediu si indemnizatie la varsta de 5 luni a copilului, cu revenirea la serviciu si solicitarea stimulentului de insertie (incadrare la art 2. alin. 1 lit. a) este posibila revenirea la concediu si indemnizatie incepand de la varsta de 6 luni a copilului, pana la varsta de 1 an, cum a fost solicitat initial? Ce se intampla cu stimulentul? Intreb asta deoarece art. 7 nu cuprinde si aceasta situatie. Adica odata ce s-au realizat venituri supuse impozitului inainte de termenul concediului, stimulentul se plateste pana la varsta de 2 ani a copilului? (vezi art. 17 alin. 3)
Observatie: art. 17 alin. 1 lit. b si art. 17 alin. 3 nu puteau fi sintetizate in exprimarea " beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului"

3. "cel putin o luna" in acceptiunea art. 11 din oug insemna de exemplu si perioada 27.04. - 26.05.20xx (xx > = 13)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:42, 14 Iulie 2013
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.


2. - Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.

- Plata indemnizatiei pentru CCC si stimulentul de insertie se pot suspenda ori de cate ori se solicita aceasta (inlauntrul termenului legal).
- Cand se solicita stimulentul de insertie se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC si invers.

3. - "Cel putin o luna" inseamna si cum ati zis dvs. dar mai inseamna si mai mult de o luna.
- Indemnizatia pentru CCC se acorda de fiecare data parintelui care beneficiaza de CCC, nu parintelui care a optat initial pentru CCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
casandrey a scris:
.....

3. "cel putin o luna" in acceptiunea art. 11 din oug insemna de exemplu si perioada 27.04. - 26.05.20xx (xx > = 13)?


Cel putin o luna inseamna 27.04 - 27.05 20xx ...

Multumesc pentru raspunsuri,

1. Ma interesa expres si posibilitatea de a intrerupe concediul la cerere oricand in termenul de pana la implinirea varstei de 1 an a copilului (incadrare art. 2 alin. 1 lit. a) si daca perioada de intrerupere a concediului si revenirea la serviciu se considera ca acordata pe baza netransferabila celuilalt parinte.

In mod exact am intrat in cicc cf. art. 2 alin. 1 lit. a pe data de 15.10.2012 (la o zi de la aplicarea legii 166/2012). Copilul implineste varsta de 1 an la data de 23.07.2013. Doresc sa stiu daca e posibil sa intrerup cicc in perioada 27.04 - 26.05.2013, fara ca celalalt parinte sa beneficieze de cicc. Din data 27.05 solicit din nou cicc si indemnizatie. Este posibil sa revin definitiv la serviciu sa spunem pe 22.07.2013 (cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului) beneficiind astfel de cicc practic cu o luna mai putin, cea care s-ar pierde daca celalalt parinte nu solicita cicc in baza art 11 (vezi si lit. b)? In acest caz beneficiez ulterior revenirii mele la serviciu de suplimentul de insertie pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului?


2. oug actualizata prin legea 166/2012 prevede acordarea drepturilor pentru oricate nasteri, adoptii ... nu doar pentru primele 3, deci ommfps 1474/2011 este depasit. Exista hg cu norme metodologice corespunzator oug actualizata prin legea 166/2012 si eventual un alt ordin mmfps cu instructiuni de aplicare a acestora? (am vazut doar proiectul hg de modificare a normelor metodologice)?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
casandrey, utilizator
1. Normele de aplicare a OUG 111/2010 au fost modificate si completate de HG 1291/2012.

2. Ordinul MMFPS 1474/2011 este valabil, cu exceptia acelor prevederi care sunt modificate de Legea 166/2012.

3. In art.12(2) din Norme se spune ca puteti beneficia de CCC si stimulentul de insertie ori de cate ori solicitati aceasta.

4. - Daca cititi Normele, modificate de HG 1291/2012, veti intelege perfect cum sa procedati.

- Va redau numai un articol:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Va multumesc din nou.

Am citit de multe ori prevederile legale. Chiar dupa ce am reeditat (grabindu-ma) ultimul mesaj, am gasit si hg 1291/2012, oricum vazusem proiectul si banuiam ca asa o sa ramana.

O neclaritate chiar in articolul 4.1 din norme, citat de dvs este la alin 6. Eu sunt de profil tehnic si lucrez cu definitii, astfel ca am considerat "persoana indreptatita" pe beneficiarul principal al drepturilor pentru o perioada mai mare si "cealalta persoana" pe beneficiarul complementar al drepturilor pentru o perioada de cel putin o luna. Desi conform prevederilor rolurile pot fi inversate, adica initial solicita un parinte cicc si apoi celalat poate beneficia pentru o perioada chiar mai mare decat cel care a solicitat primul cicc (contradictie cu situatia nr. 10 din hg 1474/2011??)

Neclaritatea la art 4.1 alin 6 provine chiar din utilizarea notiunii "persoana indreptatita" de aceasta data ca fiind cealalta persoana care nu a beneficiat de cicc desi indeplineste cerintele. Altfel nu inteleg sensul. Utilizarea notiunii se repeta si la alin 8, de aceasta data fiind clar ca se refera la "cealalta persoana".

Una peste alta inteleg ca situatia exacta pe care v-am expus-o in mesajul anterior este perfect legala. Perioada in care reiau activitatea profesionala este de cel putin o luna si reduce perioada de concediu si indemnizatie asa cum prevede art 4.1 alin 1 din norme, astfel ca "cealalta persoana" poate sa nu mai solicite cicc, anuntand acest lucru cu minim 60 zile inaintea implinirii varstei de un an a copilului. Revenirea la activitatea profesionala cu numai o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului imi da dreptul la stimulent pana la varsta de 2 ani.
VA ROG SA-MI SPUNETI DACA GRESESC CU CEVA!

Scuze pentru insistenta dar oricat as citi raman unele lucruri neclare.
Cu multumiri.

Alte discuții în legătură

Indemnizatii nou-nascuti tysy tysy Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si ... (vezi toată discuția)
Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)