1. "Persoana indreptatita" = oricare dintre parinti care indeplineste cerintele legale pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie.
2. - V-am mai spus ca din Ordinul 1474/2011 trebuie sa luam numai dispozitiile care nu intra in contradictie cu OUG 111/2010 si cu Normele de aplicare a ei, ambele actualizate (si nu sunt multe astfel de dispozitii).
- Ordinul MMFPS 1474/2011 nu a fost inca modificat, este posibil sa apara un alt ordin care sa cuprinda si aceste actualizari ale actelor normative enumerate.
3. - Prefer ca pe aceasta sectiune de forum sa raspund la probleme punctuale.
- Problemele teoretice in legatura cu actele normative se discuta pe alta sectiune de forum.
4. - Sau, daca doriti, raspunsurile cele mai competente (la probleme teoretice si practice) vi le poate da Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
- Intrebarile se pot pune si pe e-mail.
Este adevarat ca am inceput cu lucruri mai mult teoretice pentru ca incercam sa inteleg legea. Insa am prezentat si punctual cazul meu.
Am mai multa incredere intr-o terta parte neimplicata, care raspunde argumentat, decat intr-o autoritate implicata in problema respectiva, care de multe ori ascunde anumite aspecte sau nu cunoaste legea.
Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
Cu stima.
am si eu o intrebare
sotia mea a nascut pe data de 8-07-2013
ea nu a lucrat niciodata
eu sunt salariat la c.n.cfr.s.a
intrebarea este am dreptul eu la indemnizatie daca sotia nu a realizat venituri
sau ce drepturi imi revin si cum le pot obtine
Daca indepliniti conditiile prevazute de lege, atunci putet beneficia de indemnizatia pentru CCC.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....
1. - Deoarece sotia poate sta acasa cu copilul dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica mergeti in continuare la serviciu, primiti salariu iar statul va mai da 500 lei lunar.
2. Pentru stimulentil de insertie sunt necesare aceleasi conditii ca si pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
3. Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.
4. - Pe perioada cat primiti stimulentul de insertie nu puteti fi concediat decat in cazul in care angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment.
- Pentru aceasta trebuie sa comunicati angajatorului o copie dupa decizia primita de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) prin care vi s-a aprobat plata stimulentului de insertie.