avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neclaritati privind OUG 111/2010, actualizata.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neclaritati privind OUG 111/2010, actualizata.

1. Cum este legat dreptul la indemnizatie de cel la concediu (art 2 coroborat cu art 11 din oug)? Adica e posibil sa ai concendiu fara indemnizatie? Nu ma refer la concediul fara plata dupa implinirea varstei de 1 an a copilului sau pe perioada de minim o luna in care cealalta persoana din familie beneficiaza de drepturile oug. Intreb asta deoarece la art. 11 din oug doar dreptul la concediu trebuie acordat pe baza netransferabila celeilalte persoane din familie. Deci indemnizatia se acorda tot beneficiarului de drept (care a solicitat cicc) pe perioada respectiva, indiferent daca acesta solicita concediu fara plata sau revine la serviciu (realizare de venituri supuse impozitului (vezi si art. 16 alin. 2 lit. i))?

2. Acordarea stimulentului de insertie (art 7 din oug) presupune realizarea de venituri impozabile, inclusiv din salarii, in perioada in care oug acorda drepturi si functie de optiunea exprimata cf art 2 din oug sau functie de incadrarea in grad de handicap. Asta inseamna ca se poate intrerupe concediul la cerere. Daca se solicita intreruperea dreptului la concediu si indemnizatie la varsta de 5 luni a copilului, cu revenirea la serviciu si solicitarea stimulentului de insertie (incadrare la art 2. alin. 1 lit. a) este posibila revenirea la concediu si indemnizatie incepand de la varsta de 6 luni a copilului, pana la varsta de 1 an, cum a fost solicitat initial? Ce se intampla cu stimulentul? Intreb asta deoarece art. 7 nu cuprinde si aceasta situatie. Adica odata ce s-au realizat venituri supuse impozitului inainte de termenul concediului, stimulentul se plateste pana la varsta de 2 ani a copilului? (vezi art. 17 alin. 3)
Observatie: art. 17 alin. 1 lit. b si art. 17 alin. 3 nu puteau fi sintetizate in exprimarea " beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului"

3. "cel putin o luna" in acceptiunea art. 11 din oug insemna de exemplu si perioada 27.04. - 26.05.20xx (xx > = 13)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:42, 14 Iulie 2013
1. "Persoana indreptatita" = oricare dintre parinti care indeplineste cerintele legale pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie.

2. - V-am mai spus ca din Ordinul 1474/2011 trebuie sa luam numai dispozitiile care nu intra in contradictie cu OUG 111/2010 si cu Normele de aplicare a ei, ambele actualizate (si nu sunt multe astfel de dispozitii).
- Ordinul MMFPS 1474/2011 nu a fost inca modificat, este posibil sa apara un alt ordin care sa cuprinda si aceste actualizari ale actelor normative enumerate.

3. - Prefer ca pe aceasta sectiune de forum sa raspund la probleme punctuale.
- Problemele teoretice in legatura cu actele normative se discuta pe alta sectiune de forum.

4. - Sau, daca doriti, raspunsurile cele mai competente (la probleme teoretice si practice) vi le poate da Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
- Intrebarile se pot pune si pe e-mail.
Este adevarat ca am inceput cu lucruri mai mult teoretice pentru ca incercam sa inteleg legea. Insa am prezentat si punctual cazul meu.
Am mai multa incredere intr-o terta parte neimplicata, care raspunde argumentat, decat intr-o autoritate implicata in problema respectiva, care de multe ori ascunde anumite aspecte sau nu cunoaste legea.
Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
Cu stima.
am si eu o intrebare
sotia mea a nascut pe data de 8-07-2013
ea nu a lucrat niciodata
eu sunt salariat la c.n.cfr.s.a
intrebarea este am dreptul eu la indemnizatie daca sotia nu a realizat venituri
sau ce drepturi imi revin si cum le pot obtine
Daca indepliniti conditiile prevazute de lege, atunci putet beneficia de indemnizatia pentru CCC.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

1. - Deoarece sotia poate sta acasa cu copilul dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica mergeti in continuare la serviciu, primiti salariu iar statul va mai da 500 lei lunar.

2. Pentru stimulentil de insertie sunt necesare aceleasi conditii ca si pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

3. Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.

4. - Pe perioada cat primiti stimulentul de insertie nu puteti fi concediat decat in cazul in care angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment.
- Pentru aceasta trebuie sa comunicati angajatorului o copie dupa decizia primita de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) prin care vi s-a aprobat plata stimulentului de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii nou-nascuti tysy tysy Buna ziua,am autorizatie PFA din 14 iulie 2011,am divortat si astept sa nasc din zi in zi.Va rog sa-mi spuneti de ce indemnizatii pt copil pot beneficia si ... (vezi toată discuția)
Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)