avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CONTESTATIE amenda itm
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CONTESTATIE amenda itm

Buna ziua , fiind in curs de judecata cu itm , pt aplicare amenda contraventionala de 10000 lei , va rog sa ma sfatuiti privind urmatoarele aspecte :
In ziua de 14.12.2012 itm a aplicat firmei amenada , fara ca eu ca administrator sa fiu prezent la acest control . Motivul lor este acela ca : administratorul nu a prezentat la controlul solicitat documentele necesare pt control , incadrand acest aspect la prevederile art.1 din og 2/ 2001 si art.23 al1 lit c din lg 108/1999 .
Anterior in data de 13.12.2012 sa comunicat prin adresa scrisa la itm , ca administratorul este plecat la un alt punct de lucru din afara tarii , rugand sa fie replanificat acest control .Itm nu a tinut cont de aceasta adresa si a aplicat amenda de mai sus in data de 14.12.2012 primita prin corespondenta in data de 18.12.2012. Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca itm a procedat legal si a incadrat acest aspect , motivand ca am refuzat sa pun la dispozitia lor documentele solicitate . Cum puteam sa fac acest lucru , daca eu asa cum am spus mai sus , eram plecat pt nevoile firmei la un alt punct de lucru . Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:00, 15 Aprilie 2013
Din moment ce adresa dvs. catre ITM a fost emisa in data de 13, primita prin corespondenta la ITM in data de 18 si controlul anuntat/ planificat (nu precizati data cand a fost emisa adresa ITM sau prin alt mijloc de anuntare, a controlului) a avut loc si amenda contraventionala a fost aplicata in data de 14, cum credeti ca putea inspectorul ITM sa ia act de faptul ca administratorul era la alt punct de lucru, din afara tarii, la data anuntata/ planificata a controlului ?
Neparticiparea la data controlului anuntat/ planificat de catre ITM a administratorului si nepunerea la dispozitia inspectorului de munca a documentelor solicitate, se amendeaza contraventional cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei, conform art. 23 al.(1) lit.c).
Ati fost incadrat corect in prevederile Legii nr. 108/ 1999 cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca stiati ca plecati la data controlului, din tara, puteati sa desemnati prin decizie interna un angajat care sa va reprezinte in fata inspectoului de munca si care sa puna la dispozitia acestuia documentele solicitate.
OG nr. 2/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare, ca si Legea nr.108/ 1999 cu modificarile si completarile ulterioare, art. 24 mentioneaza faptul ca in termen de cel mult 48 ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, se poate achita jumatate din minimul amenzii primite, fapt mentionat cu siguranta si de catre inspectorul de munca in PV.
Constituie contraventie conform prevederilor OG nr. 2/ 2001 art.1 - "........fapta savârsita cu vinovatie, stabilita și sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarâre a Guvernului sau, dupa caz, ............."
Conditiile de aplicare a amenzii contraventionale au fost respectate de catre inspectorul de munca si conform acestor prevederi legislative.
Daca era un control de rutina si nu o campanie, faptul ca dumneavoastra ati anuntat in prealabil ca nu sunteti in firma pentru a participa la control ar trebui sa va ajute in sustinerea contestatiei dumneavoastra.
Li s-a interzis intrarea la sediul firmei dumneavoastra ? Daca nu, atunci ei puteau controla alte aspecte , iar dumneavoastra la noua data stabilita pentru control sa le prezentati documentele.
Dupa parerea mea amenda a fost aplicata abuziv si trebuie sa o contestati.
cred ca nu am fost destul de explicit asa ca o sa va sintetizez cum s-au petrecut lucrurile , apoi va rog sa imi raspundeti inca o data :
- adresa nr.. din data de 06.12.2012 pt efectuare control in data de 10.12.2012 , primita in aceeasi zi 10.12.2012
- adresa nr... din data 10.12.2012 pt efectuare control in data de 12.12.2012 , primita si aceasta tot la data de 12.12.2012
Ambele adrese au fost trimise prin posta , la fel si procesul verbal
In data de 13.12.2012 secretara face o adreasa catre itm depusa la sediul lor, in care aduce la cunostinta faptul ca administratorul societatii nu se afla in tara , fiind in interes de serviciu intr-un alt punct de lucru din data de 08.10.2012 si roaga replanificarea controlului la o alta data imediat ce ma voi intoarce in tara . Itm nu ia in seama aceasta adresa si in data de 14.12.2012 intocmeste un proces verbal din care rezulta ca administratorul a impiedicat acest control si aplica firmei o amenda maxima de 10000 lei . Specific ca nici un inspector nu sa prezentat la sediul societatii sa ceara vreun act , deci nu li s-a inlesnit in nici un fel accesul la actele societatii , deci nu a fost rea vointa , ci doar faptul ca nu ma aflam in tara la acel moment . Va multumesc anticipat !
Al doilea mesaj este si mai incalcit, fiind elemente diferite de ce ati scris in primul mesaj.
Daca doriti un sfat corect, ar trebui sa mentionati si cine intocmeste adresa (firma sau ITM), la data de .... , primita la data de ..... prin posta/ depusa la sediul .....
In adresa ITM se mentioneaza, probabil, sa va prezentati cu documentele urmatoare ......., in data de ..... , la sediul ITM pentru control. Numai in aceste conditii, inspectorul ITM ar fi putut emite un PV de contraventie, fara a se deplasa la sediul firmei, daca administratorul/ lucratorul delegat de catre administrator, prin decizie interna, nu se prezenta cu documentele la control, la data programata.
In al doilea mesaj, nu mai spuneti nimic de data de 18 cand adresa/ PV ...... a ajuns prin corespondenta la ......
Daca adresa dvs. de amanare control a fost depusa la ITM in data de 13, de ce nu s-a intrat direct la inspectorul sef al ITM pentru a depune adresa si a solicita si verbal, amanarea controlului ?
Este dreptul dvs. din punct de vedere juridic, sa contestati amenda contraventionala in instanta. Probabil, daca nu veti depune la dosar documente care sa va sustina in totalitate punctul de vedere, instanta va dispune o expertiza tehnica judiciara in specialitatea relatii de munca. Expertului desemnat de catre instanta pentru efectuarea expertizei va trebui sa ii prezentati documente clare, cu nr. de inregistrare la plecare de la dvs. si cu nr. de inregistrare la ITM si invers.
Puteti cere si dvs. ca parte in proces, efectuarea expertizei tehnice judiciare sus amintita.
Imi cer scuze daca nu m-am facut inteles si v-am bagat in ceata cu cel de-al 2 lea mesaj. Deci :
- In data de 10.12.2012 sa primit la sediul social al firmei o instiintare de prezentare din partea itm ,cu confirmare de primire , adresa nr.. din data de 06.12.2012 , pt efectuare
control in data de 10.12.2012 , adica s-a primit in aceeasi zi in care ar fi trebuit sa ne prezentam la control .Secretara stiind ca eu nu sunt in tara si ca nu vin curand nu a facut nimic in sensul acesta .
- In data de 12.12.2012 s-a primit la sediul social al firmei o alta instiintare de prezentare din partea itm , cu confirmare de primire , adresa nr.. din data de 10.12.2012 , pt efectuare control in data de 12.12.2012 , adica primita si de data asta in aceeasi zi cu data programata pt control de catre inspectorii itm .
- In data de 13.12.2012 secretara face o adresa oficiala in care instiinteaza inspectorii itm ca administratorul societatii nu se afla in tara , fiind in alt punct de lucru in interes de serviciu , in afara tarii , rugand replanificarea controlului la o alta data , imediat ce se va intoarce in tara.Aceasta adresa a fost inregistrata la registratura itm cu nr de inregistrare , mai oficial de atat nu se putea . Secretara nu avea atributii pt a ma reprezenta pe mine la un eventual control , iar inspectorii itm nu acepta o persoana imputernicita decat notarial , altfel nu stau de vorba , asta va spun pt ca am mai patit acest aspect si nu au vrut sa stea de vorba cu secretara . In ce lege scrie ca eu ca administrator sunt obligat , cand plec din tara in interes de serviciu pt nevoile firmei , sa las desemnata o alta persoana care sa ma reprezinte pe mine ca administrator in fata organelor de control ?
Asadar in data de 14.12.2012 inspectorii incheie un proces verbal in care scriu ca administratorul a impiedicat acest control si aplica amenda de 10.000 lei in lipsa mea , proces verbal care a fost trimis prin posta si primit la sediul social in data de 18.12.2012.
Deci faptul ca , eu ca societate am facut o adresa oficiala catre inspectorii itm , nu a contat deloc si acestia au aplicat amenda maxima , in lipsa mea , considerand rea vointa . Sper ca de data aceasta sa ma fi facut inteles .Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Invitatie itm la sediu pt pct lucru din alte judete SimbaTrade SimbaTrade Se poate ca ITM Brasov sa.mi faca invitatie pt control prin care imi solicita toate actele pe SSM de la toate punctele de lucru din alte judete, in conditiile ... (vezi toată discuția)
Control itm Lacramioara2014 Lacramioara2014 Buna ziua, as dori sa aflu care este diferenta unui control efectuat de ITM la punctul de lucru al firmei sau chemarea reprezentantului legal al firmei la ... (vezi toată discuția)
Amenda itm netransmitere revisal in aceeasi zi Vexx Vexx Buna seara! De curand am primit o amenda de la ITM pentru netransmiterea la timp in revisal a unui contract pe care l-am inchis. (Art. 9 alin. 1 lit.c din HG ... (vezi toată discuția)