avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CONTESTATIE amenda itm
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CONTESTATIE amenda itm

Buna ziua , fiind in curs de judecata cu itm , pt aplicare amenda contraventionala de 10000 lei , va rog sa ma sfatuiti privind urmatoarele aspecte :
In ziua de 14.12.2012 itm a aplicat firmei amenada , fara ca eu ca administrator sa fiu prezent la acest control . Motivul lor este acela ca : administratorul nu a prezentat la controlul solicitat documentele necesare pt control , incadrand acest aspect la prevederile art.1 din og 2/ 2001 si art.23 al1 lit c din lg 108/1999 .
Anterior in data de 13.12.2012 sa comunicat prin adresa scrisa la itm , ca administratorul este plecat la un alt punct de lucru din afara tarii , rugand sa fie replanificat acest control .Itm nu a tinut cont de aceasta adresa si a aplicat amenda de mai sus in data de 14.12.2012 primita prin corespondenta in data de 18.12.2012. Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca itm a procedat legal si a incadrat acest aspect , motivand ca am refuzat sa pun la dispozitia lor documentele solicitate . Cum puteam sa fac acest lucru , daca eu asa cum am spus mai sus , eram plecat pt nevoile firmei la un alt punct de lucru . Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:00, 15 Aprilie 2013
Daca recititi cu atentie ce ati scris ultima data, veti vedea ca mesajele mele au fost la obiect, fara a sti cu exactitate s-au intamplat lucrurile.
Ati fost chemat cu documentele de firma, la control, de 2 ori, in data de 10 si apoi in data de 12. Adresele au sosit in data de 10 respectiv 12, la firma. Nu v-ati prezentat. Din data de 10 pana in date de 13 nu s-a intreprins nicio actiune din partea firmei. Ati depus o adresa in data de 13, deci dupa cele doua convocari prealabile.
Inspectorul de munca nu trebuia sa vina la firma, daca firma a fost convocata la sediul ITM, cu documentele.
Ulterior, in 14 s-a intocmit de catre ITM, PV de contraventie.
Inteleg ca ati deschis deja actiune in instanta. La dosarul cauzei, pentru a va sustine punctul de vedere si a fi analizate de catre instanta, trebuie sa depuneti documente clare (bilete de avion, chitante cazare la hotel in strainatate, nu doar delegatie semnata tot de catre dvs., respectiv documente ca aveti deschise puncte de lucru in strainatate), care sa ateste cu certitudine ca ati fost plecat din tara (!?) in intervalul 08 (asa cum mentionati) - 12 (cel putin). Daca erati in tara, puteati avea timp suficient sa va prezentati la controlul programat de catre ITM (la cel din 12, cu siguranta). Orice administrator, tine legatura telefonic cu secretara, zilnic, atunci cand nu este prezent in firma, pentru o perioada mai lunga de timp, tocmai pentru a fi la curent cu astfel de evenimente.
Personal NU am cunostinta de o lege care sa oblige angajatorul sa nominalizeze o persoana care sa il inlocuiasca atunci cand este plecat din tara in interes de serviciu/ in concediu, dar in afaceri se practica delegarea de semnatura si reprezentare in fata institutiilor statului, inregistrata la notar, pentru astfel de cazuri speciale (se nominalizeaza aceste cazuri).
Nu este lipsit de interes daca recititi ce ati scris: "Secretara nu avea atributii pt a ma reprezenta pe mine la un eventual control , iar inspectorii itm nu acepta o persoana imputernicita decat notarial , altfel nu stau de vorba , asta va spun pt ca am mai patit acest aspect si nu au vrut sa stea de vorba cu secretara." Din acest mesaj, eu inteleg ca ati fost iertat anterior de ITM de o amenda, pentru ceva asemanator. Daca se repeta, cred ca va fi greu sa puteti motiva de ce nu v-ati prezentat la controlul planificat/ anuntat de 2 ori, chiar daca la firma s-a primit adresa in data controlului programat/ reprogramat.
Nu vreau sa va creez disconfort, dar m-am pus in situatia expertului caruia i se incredinteaza de catre instanta de judecata, efectuarea expertizei tehnice judiciare.
Va multumesc pt promtitudinea cu care mi-ati raspuns , acum astept si punctul de vedere al judecatorului , care va fi decisiv in aceasta speta . Cu siguranta , am acte doveditoare in sprijinul celor spuse de mine in actiunea de contestare , dar e clar ca ultimul cuvant il va avea instanta de judecata . O zi buna va doresc si felicitari pt munca dumneavoastra depusa in sprijinul celor care v-o cer .
Era bine daca la data cand ati primit amenda achitati in 48 de ore 2500 de lei cat reprezinta jumatate din minimul amenzii si abia apoi sa o contestati in instanta. Puteti avea surpriza sa nu se transforme amenda in avertisment de catre instanta si sa fiti nevoit sa o platiti intreaga 10000 de lei sau instanta sa considere ca e suficient sa platiti minimul prevazut de lege adica 5000 de lei numai ca la suma aceasta nu se mai aplica posibilitatea platii a jumatate din minim in 48 de ore si iesiti tot in pierdere. Daca va luati aceasta marja de siguranta si reuseati in instanta sa transformati amenda in avertisment (pe asta tr sa insistati si nu pe anularea amenzii) exista apoi o posibilitate de recuperare a sumei platite.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie itm la sediu pt pct lucru din alte judete SimbaTrade SimbaTrade Se poate ca ITM Brasov sa.mi faca invitatie pt control prin care imi solicita toate actele pe SSM de la toate punctele de lucru din alte judete, in conditiile ... (vezi toată discuția)
Control itm Lacramioara2014 Lacramioara2014 Buna ziua, as dori sa aflu care este diferenta unui control efectuat de ITM la punctul de lucru al firmei sau chemarea reprezentantului legal al firmei la ... (vezi toată discuția)
Amenda itm netransmitere revisal in aceeasi zi Vexx Vexx Buna seara! De curand am primit o amenda de la ITM pentru netransmiterea la timp in revisal a unui contract pe care l-am inchis. (Art. 9 alin. 1 lit.c din HG ... (vezi toată discuția)