avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general dr de autor
Discuție deschisă în Contabilitate în general

dr de autor

cum se impoziteaza dr de autor? cat plateste persoana fizica? cat plateste firma?
Cel mai recent răspuns: lilianab , utilizator 13:08, 30 Martie 2005
Veniturile din drepturi de autor sunt considerate venituri din activitati independente si se impoziteaza la sursa conform prevederilor Codului Fiscal. Impozitul retinut la sursa de catre platitorul de venituri este de 10%. Platitorul de venituri nu mai plateste alte contributii. Beneficiarul veniturilor este obligat sa se asigure in conditiile legii. Impozitul final este de 16% si se calculeaza asupra diferentei dintre venitul brut, cota de cheltuieli forfetare si contributiile platite (un adin variante). In acest scop beneficiarul veniturilor depune declaratia de venit, care va fi completata fie in baza registrului de incasari si plati fie in baza informatiilor primite de la platitorul de venituri privind venitul incasat si impozitul retinut. In cazul in care se opteaza pentru sistemul real de evidentiere a cheltuielilor, din venitul brut se vor scadea toate cheltuielile aferente realizarii venitului si care sunt considerate deductibile dpvd fiscal (alta varianta). Observatie: pentru a fi considerat venit din activitati independente trebuie sa se faca dovada ca intre platitorul de venit si beneficiar nu exista o relatie de dependenta, asa cum este definita de Codul fiscal. In caz contrar va fi considerat venit din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghid complet pentru plata drepturilor de autor în 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica [b]Ce impozite plătesc și ce declarații depun persoanele fizice și companiile[/b] Noul Cod fiscal a adus o serie de modificări pentru plățile ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice cu venituri in 2019 din drepturi de proprietate intelectuala veronicam veronicam Buna ziua, As vrea sa aflu cum se impoziteaza si ce contributii trebuie sa plateasca in 2019 o persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate ... (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii denisa_r denisa_r Buna ziua. Am incheiat un contract civil de prestari servicii si as dori sa stiu de trebuie sa platesc urmatoarele contributii CAS, CASS si somaj, din moment ... (vezi toată discuția)