Veniturile din drepturi de autor sunt considerate venituri din activitati independente si se impoziteaza la sursa conform prevederilor Codului Fiscal. Impozitul retinut la sursa de catre platitorul de venituri este de 10%. Platitorul de venituri nu mai plateste alte contributii. Beneficiarul veniturilor este obligat sa se asigure in conditiile legii. Impozitul final este de 16% si se calculeaza asupra diferentei dintre venitul brut, cota de cheltuieli forfetare si contributiile platite (un adin variante). In acest scop beneficiarul veniturilor depune declaratia de venit, care va fi completata fie in baza registrului de incasari si plati fie in baza informatiilor primite de la platitorul de venituri privind venitul incasat si impozitul retinut. In cazul in care se opteaza pentru sistemul real de evidentiere a cheltuielilor, din venitul brut se vor scadea toate cheltuielile aferente realizarii venitului si care sunt considerate deductibile dpvd fiscal (alta varianta). Observatie: pentru a fi considerat venit din activitati independente trebuie sa se faca dovada ca intre platitorul de venit si beneficiar nu exista o relatie de dependenta, asa cum este definita de Codul fiscal. In caz contrar va fi considerat venit din salarii.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.