Sunt asociat intr-o societate cu raspundere limitata care este impartita in felul urmator: 60% un asociat care este si administrator si cate 20% inca doi asociati din care fac si eu parte. Asociatul-administrator a admistrat deficitar firma in sensul ca a angajat foarte mult personal cu salarii exorbitante a achizitionat materiale de constructii fara nici un folos si nu a achitat la timp datoriile catre stat preferand sa investeasca in acele materiale de constructii. Ultimile 2 bilanturi nu au fost semnate intrucat nu s-a facut nici o sedinta AGA, iar acum am primit o scrisoare pentru a ma prezenta la sedinta AGA de anul acesta unde pe ordinea de zi se va discuta dizolvarea firmei si semnarea bilaturilor. Din cate stiu datoriile firmei catre stat au ajuns undeva la 2miliarde de lei asta in conditiile in care firma a avut incasari de peste 300mii de euro. Intrebarile mele sunt:
1. In cazul in care nu sunt deacord cu bilantul, care nu stiu cum a fost "intocmit", cum se procedeaza?Se cheama un cenzor?
2. Cum se poate face dizolvarea firmei?Cine este responsabil asupra datoriilor catre stat? Se pot vinde bunurile firmei pentru achitarea datoriilor catre stat?Firma avand 3 masini in proprietate si alte 4 masini cu contract de leasing in desfasurare, precum si 3.5 hectare de teren intravilan.Cine se ocupa de vanzare?
3. Se poate declara falimentul firmei?In ce consta falimentul si cum se procedeaza cu bunurile firmei?
Mentionez ca pe mine nu ma mai intereseaza firma respectiva si as vrea sa termin cat mai repede cu aceasta problema.
Buna ziua,
ar fi bine sa studiati lg 85/2006 privind procedura insolventei si Lg. 31/1990 privind soc comerciale cap I de la art 227.
Firma poate fi dizolvata de catre asociati prin hotarare si inregistrata la ONRC si publicata in monitorul oficial pe cheltuiala sociatatii.
"Art. 235 - (1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii"
Art. 2371 - (1) Atunci când un asociat răspunde nelimitat pentru obligaţiile societăţii pe durata funcţionării acesteia, răspunderea sa pentru aceste obligaţii va fi nelimitată şi în faza dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(2) Atunci când, pe durata funcţionării societăţii, un asociat răspunde pentru obligaţiile acesteia în limitele aportului la capitalul social, răspunderea sa va fi limitată la acest aport şi în situaţia dizolvării şi, dacă este cazul, a lichidării societăţii.
(3) Asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile alin. (3), în special atunci când acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să îşi execute obligaţiile.
Firma va reintra lichidare apoi in reorganizare judiciara daca se face un plan si apoi in faliment, administratorul e raspunzator pentru datoriile catre stat si tot el trebuie sa raspunda de ce firma a ajuns in aceasta situatie, bunurile societatii pot fi vandute de catre un lichidator daca se ajunge pana acolo pentru achitarea datoriilor.
O zi buna.
Va multumesc mult pentru timpul acordat si pentru raspunsurile prompte. Totusi nu m-am lamurit cum se procedeaza in cazul in care nu sunt deacord cu bilantul.Va multumesc inca o data.
1. Daca nu esti de acord cu bilantul, atunci votezi impotriva adoptarii lui. Ceri sa se consemneze. Bineinteles, tot va fi adoptat, deoarece esti minoritar, dar cel putin te-ai opus. Vei putea sa ataci hotarirea AGA in instanta, daca te instereseaza.
2. Dizolvarea se face de comun acord, prin hotarirea adunarii generale sau ... cel mai simplu ... prin invocarea de neintelegeri grave intre asociati. Este garantata dizolvarea in acest caz.
In cazul dizolvarii, urmeaza lichidarea. INstanta numeste un lichidator care vinde tot ... si imparte banii obtinuti (dupa plata unui impozit de 16% pe lichidare, TVA, si retinerea unui onorariu de 8% pentru lichidator)
3. Se poate declara falimentul, daca societatea este in insolventa, nu mai poate plati debitorii (sunt niste conditii speciale).
La faliment se lichideaza firma exact ca la dizolvare.
Dar, daca te intereseaza sa scapi de firma, de ce nu cesionezi partile sociale si ai scapat intr-o secunda.